Ako sa obliecť v závislosti od ročného obdobia na beh. Náš krátky sprievodca výberom bežeckého oblečenia.

Beh sa stáva čoraz obľúbenejším medzi širšou skupinou užívateľov. Nevyžaduje žiadne špeciálne zručnosti ani ďalšie vybavenie. Pri rozhodovaní o behu sa oplatí venovať pozornosť nielen obuvi, ale aj celému outfitu pre bežca. Navrhujeme, ako sa obliecť pri behu.

Oblečenie pre bežca – na čo si dať pozor?

Pri výbere oblečenia pre bežca by sa mala venovať osobitná pozornosť ročné obdobie. Vyrába sa väčšina modelov športového oblečenia vyrobené z odolného, ​​elastického a umožňujúceho pokožke dýchať. Bežci sa vedome vzdávajú prírodných vlákien a vyberajú syntetické materiály, ktoré sú považované za funkčnejšie.

Športové oblečenie by malo mať tie správne vlastnosti, aby dobre fungovalo počas intenzívneho tréningu. Hovoríme tu okrem iného o stupeň absorpcie vody. Prírodné materiály ako bavlna absorbujú pot. Mokré oblečenie sa začne odparovať a odoberá teplo z pokožky. Stačí malý vietor, aby sa takýto beh skončil prechladnutím. Mokrý materiál môže navyše prispieť k tvorbe nepríjemných odrenín.

Preto je lepšie rozhodnúť sa pre polyesterové oblečenie. Ich výhodou je, že pokožka môže voľne dýchať, aprebytočná vlhkosť je účinne odstránená. Oblečenie by malo byť tiež vhodné tesný. To prispieva k stimulácii krvného obehu vo svaloch a zabezpečeniu správneho okysličenia, ktoré znižuje riziko mikroúrazov a bolestí.

Za zmienku tiež stojí, že na beh by ste si mali obliecť ľahšie oblečenie ako na bicykel. Bežec vďaka vyššej tepovej frekvencii pri behu vytvára viac tepla. Nižšia rýchlosť ho navyše robí odolnejším napr. na vietor ako chladiaci faktor.

Aké oblečenie pre bežca na leto?

Je to základný letný outfit košeľu a šortky. Kvôli vysokým teplotám uprednostňujú bežci košele bez rukávov. Takáto kombinácia zabraňuje nadmernému prehrievaniu organizmu najmä pri tvrdších tréningoch a dlhších behoch. Ako už bolo spomenuté, oblečenie by malo byť vyrobené vyrobené zo syntetických materiálov so systémom odvodu vlhkosti.

Okrem toho sa oplatí vybaviť sa Pokrývky hlavy najlepšie s čiapkou. Vďaka tomu bude bežec chránený pred nadmerným slnečným žiarením, prehriatím, a teda - bolesťou hlavy.

Aký outfit pre bežca na chladnejšie dni?

S príchodom jesene musia bežci počítať so zmenou poveternostných podmienok. Je to tiež potrebnéprispôsobenie oblečenia počasiu. Mnoho ľudí odrádza od behu, keď vidia klesať teplotné pruhy. Správne zvolené oblečenie vám zároveň umožní užiť si beh aj v náročnejších poveternostných podmienkach.

V chladnejších dňoch sa oplatí obliecť si dve-tri vrstvy oblečenia. Je to základná vrstva polyesterová košeľa – pravidelné alebo termoaktívne. Môže to byť ďalšia vrstva softshellová mikina ktorá vás udrží v teple a odvádza prebytočnú vlhkosť.

Môže to byť posledná vrstva bunda z priedušného materiálu alebo bunda do dažďa treba však myslieť na to, že bežec vytvára veľké množstvo vodnej pary, ktorú dažďuvzdorný materiál nemusí účinne rozptýliť. Telo sa tak zapotí a ľahšie prechladne. Na daždivé dni sa preto oplatí nechať typickú bundu do dažďa. Okrem toho je dobré sa vybaviť bejzbalová čiapka ktorý ochráni tvár pred navlhnutím.

Dole im bude dobre úzke bežecké nohavice a teplejšie legíny, a vyššie ponožky. Ľudia s menšou toleranciou voči chladu sa môžu rozhodnúť aj pre ľahké rukavice.

Aký bežecký outfit na zimu?

Zimný beh má mnoho výhod. Je to predovšetkým skvelý spôsob, ako zlepšiť silu, vytrvalosť a aeróbnu vytrvalosť.

Oblečenie nosené cez vrch by malo pozostávať z z troch vrstiev. je ten základný polyesterové, termoaktívne tričko - najlepšie s dlhými rukávmi. Druhá vrstva je mikina, ktorá zahreje a odvádza prebytočnú vlhkosť. Posledná vrstva má chrániť pred zrážkami a studeným vetrom.

Dolu je najlepšie zateplené nohavice a špeciálne teplé bežecké legíny. Odporúča sa použiť dlhšie ponožkyktorý bude chrániť Achillovu šľachu.

Nezabudnite na to v zime pokrývky hlavy. V závislosti od preferencií bežca môže byť Klobúk apáska do uší. Sú povinným prvkom rukavice z fleecu alebo látky s membránou.

Beh je jednou z najjednoduchších foriem fyzickej aktivity. Vyberá si ho čoraz viac ľudí bez ohľadu na vek či pohlavie. Oplatí sa vybrať oblečenie, ktoré poskytne primeranú ochranu pred poveternostnými vplyvmi – v lete aj v zime. Oblečenie v šatníku bežca by malo byť pestré a poskytovať správnu ochranu v každom ročnom období.

pridať komentár

Polia označené (*) sú povinné Vaše údaje spracujeme v súlade s našimi Zásady ochrany osobných údajov.