Vhodné cyklistické oblečenie je kľúčom k pohodlnej a bezpečnej jazde. V našom sprievodcovi sa dozviete, ako sa obliecť na cyklistiku v rôznych ročných obdobiach a aké časti oblečenia sú potrebné pre každého cyklistu. Spoznajte tiež výhody špecializovaného cyklistického oblečenia a overte si, ktoré modely búnd, šortiek a rukavíc budú pre vás tie najlepšie. S nami sa nikdy nebudete musieť vzdať bicyklovania pre nevhodné oblečenie.

Ako sa obliecť na bicykel? Túto otázku si kladie mnoho ľudí, ktorí chcú svoje dobrodružstvo začať s bicyklom. Výber správneho cyklistického oblečenia je veľmi dôležitý, pretože ovplyvňuje komfort jazdy, výkon a bezpečnosť. V dnešnej dobe je na trhu široká ponuka cyklistického oblečenia, ktoré je prispôsobené rôznym podmienkam a ročným obdobiam. V tomto článku sa pokúsime diskutovať o tom, aké časti oblečenia sú pre cyklistov nevyhnutné a aké sú najlepšie riešenia pre rôzne poveternostné podmienky.

Cyklistické oblečenie - čo sa oplatí vedieť?

V prvom rade stojí za zmienku, že cyklistické oblečenie je iné ako bežné oblečenie. Je prispôsobená potrebám cyklistov a poskytuje im maximálny komfort a pohodlie pri jazde. Najdôležitejšie prvky cyklistického oblečenia sú:


Cyklistické dresy


Sú lepšie ako bežné tričká a iné bavlnené tričká, pretože majú špeciálne vlastnosti. Cyklistické dresy sú vyrobené z technických, priedušných a rýchloschnúcich materiálov, vďaka čomu sú pri bicyklovaní pohodlnejšie ako bežné dresy. Vďaka tomu, že materiály, z ktorých sú vyrobené, sú priedušné, umožňujú rýchly odvod vlhkosti od tela pri intenzívnej fyzickej námahe.

Cyklistické dresy sú tiež zvyčajne priliehavé a majú anatomický strih, vďaka čomu sú pohodlnejšie na jazdenie ako bežné dresy. Na rozdiel od tričiek sú cyklistické dresy navrhnuté s ohľadom na cyklistiku, čo znamená, že majú špeciálne prvky, ako sú zadné vrecká, reflexné prvky a špeciálne zipsy.

Vďaka tomu, že sú vyrobené z technických materiálov, sú cyklistické dresy odolnejšie voči vonkajším faktorom, ako je UV žiarenie či vlhkosť, vďaka čomu sú odolnejšie a nestrácajú svoje vlastnosti ani po opakovanom praní.

Sumarizovať, cyklistické dresy sú lepšie ako bežné tričká a iné bavlnené košele vďaka svojim špeciálnym vlastnostiam, ako je priedušnosť, rýchle schnutie, anatomický strih a odolnosť. Ak nám teda záleží na pohodlí pri bicyklovaní, oplatí sa investovať do kvalitných cyklodresov.


Cyklistické šortky a voľné cyklistické šortky


Ďalší dôležitý prvok šatníka cyklistu, ktorý by mal dobre priliehať k telu. Tieto špeciálne šortky sú navrhnuté pre pohodlie a ochranu počas dlhých hodín v sedle. Na rozdiel od bežných šortiek majú cyklistické šortky zabudované špeciálne vložky, ktoré zabraňujú odieraniu a nepohodliu pri jazde.

vloží do cyklistické šortky sú vyrobené z mäkkého, pružného materiálu, ktorý sa dokonale prispôsobí telu a znižuje tlak na špecifické partie. Vďaka tomu si cyklista môže užiť pohodlnú jazdu bez bolesti a nepohodlia.

Podložky v cyklistických šortkách sú dostupné v rôznych hrúbkach, v závislosti od typu jazdy a preferencií jazdca. Najčastejšie používané vložky majú hrúbku 6-8 mm, ktoré poskytujú primeranú úroveň odpruženia a ochrany. Hrubšie vložky sa zvyčajne používajú na dlhé a intenzívne jazdy, ako sú cyklistické maratóny.

Stojí za zmienku, že výber cyklistických šortiek je dôležitý aj z hygienických dôvodov. Vložky do cyklistických šortiek sú vyrobené z materiálov, ktoré zabraňujú množeniu baktérií a poskytujú dostatočné vetranie. Predchádzame tak vzniku nepríjemných pachov a zaisťujeme hygienu pri dlhých cestách. Cyklistické šortky sú nevyhnutným prvkom šatníka každého cyklistu. Kvalitná vložka do cyklistických šortiek poskytuje pohodlie, ochranu a hygienu počas dlhých hodín strávených v sedle.

Voľné cyklistické šortky sú alternatívou k tradičným, priliehavým cyklistickým šortkám. Odporúčajú sa najmä ľuďom, ktorí preferujú ležérnejší štýl jazdy. K dispozícii sú voľné cyklistické šortky, ktoré majú zabudované vnútorné boxerky s cyklistickou vložkou. Tieto modely sú ideálne pre cyklistov, ktorí si cenia pohodlie a voľnosť pohybu. Vnútorné boxerky s cyklistickou vložkou poskytujú dodatočnú ochranu a odpruženie pri jazde, vďaka čomu si cyklista môže užiť ešte viac pohodlia a bezpečia pri dlhých trasách.


Cyklistické bundy


Cyklistické bundy je nepostrádateľným prvkom šatníka každého cyklistu, ktorý plánuje jazdiť v rôznych poveternostných podmienkach. Stojí za pripomenutie, že cyklistické bundy môžeme rozdeliť do troch hlavných skupín: cyklistické bundy odolné proti dažďu, vetruodolné cyklistické bundy a zimné cyklistické bundy, ktoré sú zateplené. Každý z týchto typov bundy má svoje špecifické vlastnosti a funkcie.

Cyklistické bundy do dažďa sú skvelou voľbou pre cyklistov, ktorí nemajú radi jazdu v daždi. Takéto bundy sú vyrobené z materiálov, ktoré zadržiavajú vodu a zabraňujú tak premoknutiu. Oplatí sa staviť na modely, ktoré majú dobrú membránu, ktorá navyše umožňuje pokožke dýchať. Vďaka tomu sa pri jazde príliš nespotíme a zároveň nezmokneme.

Cyklistické bundy Windbreaker je to dobrá voľba pre chladné a veterné dni. Tieto bundy sú vyrobené z vetruodolných materiálov pre optimálnu ochranu pred chladom. Zároveň majú priedušné vlastnosti, vďaka čomu nedochádza k prehrievaniu pokožky.

Zimné cyklistické bundy, ktoré sú zateplené, sú najdôležitejším prvkom oblečenia počas zimných cyklovýletov. Tieto bundy sú vyrobené z izolačných materiálov, ktoré poskytujú optimálnu ochranu pred chladom. Vo vnútri bundy je hrejivá vrstva, ktorá udržuje telo v teple. Vďaka tomuto riešeniu sa cyklista nebude musieť obávať chladu ani pri dlhých cestách v nízkych teplotách.

Je potrebné pripomenúť, že cyklistické bundy by mali dobre priliehať k postave a zaisťovať voľnosť pohybu počas jazdy. Pozor si treba dať aj na povrchovú úpravu bundy, ako sú reflexné prvky, ktoré zvyšujú bezpečnosť pri jazde za zníženej viditeľnosti.

Výber cyklistickej bundy treba prispôsobiť poveternostným podmienkam, v ktorých plánujeme jazdiť. Či už je daždivé, veterné alebo ľadové počasie, je tu tá pravá cyklistická bunda, ktorá vám poskytne optimálnu ochranu a pohodlie pri jazde.


Cyklistické rukavice



Cyklistické rukavice sú dostupné v rôznych verziách, čo vám umožňuje prispôsobiť ich aktuálnym poveternostným podmienkam. Sú dostupné na trhu letné rukavice s dlhými na krátke prsty ktoré poskytujú dostatočné vetranie a dobre vetrajú ruky počas jazdy v horúcich dňoch. Na jeseň a v zime sa oplatí staviť na zateplené cyklistické rukavice, ktoré zahrejú a ochránia pred chladom. Zimné cyklistické rukavice majú väčšinou zvýšenú izoláciu a sú vybavené špeciálnymi nátermi, ktoré zabraňujú prenikaniu vlhkosti do interiéru. Bez ohľadu na typ rukavíc stojí za to venovať pozornosť pohodlným spojovacím prvkom, ktoré vám umožnia prispôsobiť sa a zabrániť skĺznutiu rukavíc počas jazdy.


Cyklistické topánky



cyklistické topánky je to veľmi dôležitý kus oblečenia, najmä pre ľudí, ktorí trávia veľa času na bicykli. Veľa ľudí, najmä začiatočníkov, si myslí, že stačí obyčajná športová obuv, no nie je to pravda. Cyklistická obuv je špeciálne navrhnutá pre cyklistov a zaisťuje pohodlie, bezpečnosť a efektivitu šliapania.

V závislosti od typu cyklistiky, ktorú robíte, existuje veľa rôznych typov cyklistickej obuvi. Modely sú k dispozícii trekking ktoré sú šnurovacie a pohodlné, takže sa s nimi dá chodiť aj mimo bicykla, dajú sa použiť s klasickými bicyklovými pedálmi aj pedále s klipsami napr Shimano SPD. Používa sa na horskú cyklistiku XC cyklistické topánky ktoré poskytujú lepšiu priľnavosť a sú odolnejšie. Cestná cyklistická obuv sú zase veľmi ľahké a vzdušné, čo umožňuje dlhodobý tréning a jazdu vo vysokých teplotách. V typových bicykloch štrk Používajú sa topánky s pohodlnou podrážkou a priľnavými kolieskami, ktoré umožňujú jazdu v náročnom teréne. IN triatlonii na druhej strane sa používajú topánky špeciálne prispôsobené na cyklistiku, umožňujúce ich rýchle obúvanie a vyzúvanie z chodidla.

Cyklistické topánky sú vybavené špeciálnymi klipmi, ktoré zabraňujú pádu nohy z pedálu. Existujú aj modely platformových cyklistických topánok, ktoré možno použiť s bežnými pedálmi alebo s platformovými pedálmi.

Pri výbere cyklistickej obuvi je dôležité venovať pozornosť niekoľkým otázkam. Topánky by mali byť ľahké, pohodlné a priľnavé. Okrem toho by mali poskytovať ochranu pred zraneniami a v príp zimné cyklistické topánky - proti chladu a vlhkosti. Za pozornosť stojí aj ventilačný systém, ktorý zabráni prehriatiu nôh pri intenzívnom tréningu.

Suma sumárum, pri výbere cyklistickej obuvi sa oplatí zvážiť, na aký druh cyklistiky bude určená, aké funkcie by mala mať a aké požiadavky by mala spĺňať. Vždy sa oplatí zamerať na kvalitu a pohodlie, aby bol cyklistický tréning ešte efektívnejší a pohodlnejší.


Cyklistické okuliare


Cyklistické okuliare nie sú len prvkom stylingu, ale poskytujú aj ochranu pred škodlivým UV žiarením, vetrom a prachom. V závislosti od individuálnych potrieb a preferencií sú na trhu rôzne typy cyklistických okuliarov.

Jedným z najpopulárnejších typov sú cyklistické okuliare s fotochromatickou technológiou, ktorý umožňuje automatické stmavenie alebo rozjasnenie okuliarov v závislosti od intenzity svetla. Vďaka tomu má cyklista vždy správnu viditeľnosť bez ohľadu na poveternostné podmienky.

Ďalším riešením sú cyklistické okuliare s vymeniteľnými sklami ktoré umožňujú prispôsobiť farbu okuliarov prevládajúcim poveternostným podmienkam. sú tiež k dispozícii polarizované modely ktoré znižujú oslnenie svetla a zlepšujú kontrast videnia, čo je užitočné najmä pri jazde za slnečného dňa.

Niektoré cyklistické okuliare majú aj špeciálne povrchové úpravy, ktoré zabraňujú zahmlievaniu skiel a poskytujú lepšiu viditeľnosť počas dažďa alebo mrholenia. Dôležitým aspektom pri výbere cyklistických okuliarov je aj ich pohodlnosť – mali by byť ľahké, dobre priliehať k hlave a netlačiť na nos ani uši.

Ak máme poruchu zraku, tak veľká časť verzií opísaných vyššie okuliare majú dodatočnú korekčnú vložku čo umožňuje vyrobiť korekčné okuliare.

Dobre zvolené cyklistické okuliare sú dôležitým prvkom výbavy každého cyklistu, poskytujú nielen ochranu pred škodlivým UV žiarením a prachom, ale zlepšujú komfort jazdy a viditeľnosť na ceste.

Z cyklistických okuliarov stoja za zmienku aj cyklistické okuliare MTB, obľúbené najmä medzi milovníkmi jazdy v teréne a na horských bicykloch. MTB cyklistické okuliare poskytujú nielen ochranu pred UV žiarením a prachom, ale aj pred konármi a kamienkami, ktoré vás môžu poraniť oči pri jazde v lese alebo na kamenistej ceste.

MTB cyklistické okuliare sa vyznačujú väčšou plochou skla a dodatočnými bočnými štítmi, čo poskytuje lepšiu ochranu a väčšie zorné pole. Za pozornosť stojí správne odvetrávanie MTB okuliarov, ktoré zabraňuje zahmlievaniu skiel, ako aj nastavenie remienkov, vďaka ktorým MTB okuliare perfektne priľnú k tvári.

Pri výbere MTB okuliarov na bicykel sa oplatí venovať pozornosť farbe a typu skiel. Dostupné možnosti zahŕňajú farebné, tónované, fotochromatické a polarizačné sklá. Každý z týchto typov skiel má svoje výhody a je vhodný do rôznych poveternostných podmienok.


Cyklistická prilba


Je to nevyhnutný kus oblečenia každého cyklistu cyklistická prilba. Prilba chráni vašu hlavu pred zranením v prípade pádu, čo vám môže zachrániť život. Pri výbere cyklistickej prilby sa oplatí venovať pozornosť jej veľkosti a prispôsobeniu tvaru hlavy. Prilba by mala byť ľahká a pohodlná, no zároveň odolná voči nárazom. Za pozornosť stojí aj vetranie, ktoré zabezpečí dostatočné chladenie hlavy počas jazdy.

Cyklistické prilby sú dostupné v mnohých rôznych variantoch prispôsobených rôznym typom jazdy. na trhu možno nájsť cestné cyklistické prilby, ktoré sú ľahké a aerodynamické, určené hlavne na jazdu na cestách. mtb/xc cyklistické prilby pričom majú vyššie zadné a bočné štíty, ktoré chránia vašu hlavu v nerovnom teréne. Celotvárové cyklistické prilby, používané najčastejšie v horskej cyklistike, majú celotvárovú a čeľusťovú ochranu, ktorá poskytuje najlepšiu ochranu pri agresívnych zjazdoch.

Sú dostupné aj na trhu cyklistické prilby pre deti, ktoré sa vyznačujú menšou veľkosťou a pohodlným zapínaním. BMX prilby majú však dodatočný kryt na krku a vystužené časti, ktoré chránia hlavu pri prípadných pádoch.

Za pozornosť stojí aj technológie používané v cyklistických prilbách. Jednou z nich je technológia MIPS, TedaViacsmerný systém ochrany proti nárazu, ktorý poskytuje dodatočnú ochranu pred poranením hlavy. Cyklistické prilby s MIPS vybavené touto technológiou majú špeciálne vložky, ktoré znižujú silu nárazu pri páde.

Dobre zvolené cyklistické prilby sú kľúčom k bezpečnej jazde. Stojí za to venovať pozornosť rôznym modelom prispôsobeným rôznym typom jazdy, ako aj technológiám, ktoré poskytujú dodatočnú ochranu pred zraneniami.

Zhrnutie

Ako vidíte, správne cyklistické oblečenie je kľúčom k pohodlnej a bezpečnej jazde. Pri výbere cyklistického oblečenia sa oplatí dbať na jeho kvalitu, funkčnosť a prispôsobenie individuálnym potrebám. Nezabudnite, že cyklistické oblečenie by malo poskytovať ochranu pred chladom, vetrom, dažďom a slnkom. Správne zvolená obuv, okuliare, prilba a rukavice zvýšia našu bezpečnosť a pohodlie pri bicyklovaní.



pridať komentár

Polia označené (*) sú povinné Vaše údaje spracujeme v súlade s našimi Zásady ochrany osobných údajov.