Mnohí cyklisti si jazdu v prilbe spájajú s nepohodlím. Niekedy je príliš voľná, inokedy príliš tesná. Obmedzuje viditeľnosť, pohyb hlavy, pretože je ťažká alebo klzká. Problémom nie je samotná prilba, ale výber prilby...

Kúpa cyklistickej prilby má zmysel. Pretože žijeme len raz. Podľa vedeckých štúdií znižuje jazda na bicykli s prilbou riziko poranenia hlavy o 85 %. Otázkou nie je, či potrebujete prilbu, ale akú si vybrať. Nasledujúce tipy vám pomôžu správne sa rozhodnúť.

Mnohí cyklisti si jazdu v prilbe spájajú s nepohodlím. Niekedy je príliš voľná, inokedy príliš tesná. Obmedzuje viditeľnosť, pohyb hlavy, pretože je ťažká alebo klzká. Problémom nie je samotná prilba, ale výber prilby. Ak ste si vybrali prvú lepšiu cyklistickú prilbu, znamená to, že vám niekto zle poradil alebo ste nevyužili odbornú pomoc. Hovoríte si: "Koniec koncov, prilba ma pred pádom alebo nárazom do auta vo vysokej rýchlosti aj tak neochráni.

Nie? 5. augusta 2020, posledná časť Tour de Pologne v Katoviciach. Počas šprintu v rýchlosti 82 km/h je jazdec Fabio Jakobsen tesne pred cieľovou čiarou zatlačený súperom do bariér. Fabio utrpel mnohopočetné zlomeniny a poškodenie podnebia, takže ho bolo ťažké vôbec intubovať, aby mohol dýchať. Ale nedošlo k žiadnemu poškodeniu mozgu! Prečo? Odpoveď je zrejmá, však? Pretože mal na hlave profesionálnu prilbu...

Pred čím vlastne prilba chráni?

Nemusíte byť profesionálny cyklista, aby ste zažili podobne silný vplyv na bicykel. Auto je predsa ťažké a pohybuje sa rýchlo. Rýchlosť vynásobená hmotnosťou predstavuje podobnú silu nárazu, akú zažil Fabio Jakobsen. Dokonca aj na bežnej ceste môže byť prejazd bicykla vysokou rýchlosťou rovnako nebezpečný ako Jakobsenov finiš.

Okrem toho sa môžete venovať horskej cyklistike - MTB, súťažnej - dirt. Pri akrobacii a strmých zjazdoch hrozí silný náraz, dokonca viacnásobný náraz do zeme alebo terénnych prekážok - obrubník, strom. Štúdia významných vedcov manželov Thompsonových z roku 1989 ukázala, že cyklisti, ktorí nosia prilbu, utrpia v prípade nehody o 85 % menej poranení hlavy. Preto si musíte kúpiť prilbu a prispôsobiť jej výber svojej postave, potrebám, štýlu jazdy a typu bicykla.

Na čo si dať pozor pri výbere cyklistickej prilby?

Zamerajte sa predovšetkým na kvalitu prilby. Pri hľadaní správneho modelu využite ponuky autorizovaných predajcov - predajní bicyklov, športových predajní. Ak si kúpite prilbu v supermarkete, môže byť pekná a elegantná, ale nebude plniť svoju základnú funkciu - chrániť vašu hlavu. Tieto modely zvyčajne nie sú veľmi kvalitné. Výrobky značkových spoločností, ktoré už roky vyrábajú cyklistické prilby, sú špecializované modely na jazdu v meste, enduro, MTB alebo cestnú jazdu. Profesionálni výrobcovia zohľadňujú typ materiálu, trvanlivosť alebo spôsob pokrytia hlavy.

Okrem toho dbajú na pohodlie používateľa. Profesionálne cyklistické prilby majú vetracie otvory, ktorých umiestnenie znižuje potenie hlavy. Dôležitá je aj hmotnosť prilby. Príliš ťažká prilba môže spôsobiť poranenie svalov alebo kostry, najmä u detí. Preto sú kvalitné prilby ľahké, pohodlné a pri nosení ich takmer nevidno. Samozrejme, základná otázka veľkosti prilby zostáva...

Ako si vybrať správnu veľkosť prilby?

Výrobcovia udávajú rozmery cyklistických prilieb v písmenách alebo v centimetroch/palcoch. Detské, pánske a dámske prilby sú k dispozícii vo veľkostiach XS, S, M, L alebo XL v závislosti od veku a výšky jazdca. Veľkosť sa vzťahuje na rozsah obvodu hlavy:

  • XS - 53-54 cm,
  • S - 55-56 cm,
  • M - 57-58 cm,
  • D - 59-60 cm,
  • XL - 61-62 cm.

Výrobcovia tiež priamo uvádzajú veľkosť prilby v centimetroch v popise výrobku.

Ak chcete, aby vám dokonale sedeli, zmerajte si obvod hlavy v najširšom bode. Zvyčajne je to 1 cm nad spánkami a ušami. Rovnomerne priložte meter alebo centimeter na opísanú oblasť, ale netlačte na ňu. Táto metóda merania vám pomôže vybrať dobre padnúcu a pohodlnú prilbu. Veľkosť poznáte, teraz sa pozrite, ako súvisí vek a výber prilby...

Výber detskej cyklistickej prilby

Cyklistické prilby pre deti sú povinné zo zákona a zároveň plnia niekoľko veľmi dôležitých funkcií. Predovšetkým vďaka svojej aerodynamike a nízkej hmotnosti chránia jemný vyvíjajúci sa kostrový systém vášho dieťaťa. Chráni formujúcu sa lebku a u vybraných jedincov aj bradu. Vďaka týmto vlastnostiam nepreťažuje krčnú chrbticu dieťaťa a chráni hlavu pred odreninami, zlomeninami alebo otrasmi mozgu. V extrémnych prípadoch môže dôjsť k nezvratným zmenám mozgu, čiastočnej alebo úplnej paréze končatín alebo mentálnej retardácii.

Veľkosť prilby pre svoje dieťa vyberte zmeraním hlavy podľa vyššie uvedeného postupu alebo pomocou veľkostnej tabuľky výrobcu. Ak bude mať vaše dieťa na hlave klobúk, pridajte k rozmerom približne 1 cm. Nezabudnite, že u malých detí by ste mali zvoliť pevnú veľkosť prilby v priemere každé 2 roky a u starších detí každých 3 až 5 rokov.

Alternatívou k tvrdým klobúkom sú modely so systémom presného nasadenia hlavy Autofit. Keď si nasadíte prilbu na hlavu a nakloníte pohyblivú zadnú časť, systém sa automaticky prispôsobí veľkosti profilu hlavy vášho dieťaťa. Okrem toho poskytuje dostatočný tlak na udržanie prilby v pevnej polohe.

Teraz si vyberte správnu prilbu pre vás a váš štýl jazdy.

Obľúbené detské prilby

 

Dámske a pánske prilby založené na nových technológiách, ako je MIPS

Vaše dieťa si nebude môcť rýchlo vychutnať vzrušenie z MTB alebo cestných pretekov pri rýchlosti 80 km/h, ale vy áno. Pre tento štýl jazdy si vyberte prilbu, ktorá sa vďaka nastaviteľnému systému Roc Loc® ľahko prispôsobí vašej hlave - prilbu si môžete pohodlne a bezpečne nastaviť. Ak upravujete veľkosť, tvar, zamerajte sa na bezpečnosť.

Systém MIPS je skvelým doplnkom vašej prilby. Ide o inovatívny systém, ktorý chráni hlavu cyklistu pred pádom - najmä pri jazde vysokou rýchlosťou. Systém MIPS (MULTI-DIRECTIONAL IMPACT PROTECTION SYSTEM) je založený na izolácii vrchnej časti prilby od vrstvy bezprostredne priliehajúcej k hlave. Pri páde je hybnosť absorbovaná škrupinou (trenie, prekážka) a vnútorná časť prilby zabraňuje jej skĺznutiu alebo posunu.

Ďalšie informácie o technológii MIPS -->

Obľúbené modely prilieb s technológiou MIPS

 

Ako si vybrať prilbu na MTB, enduro, cestný alebo mestský bicykel?

Podarilo sa vám prispôsobiť prilbu veľkosti a tvaru vašej hlavy, máte dobrú vnútornú ochranu, ale stále musíte prispôsobiť výber svojmu bicyklu a jeho účelu. Teraz venujte pozornosť tomu, kde budete jazdiť a na akom bicykli. Každá prilba má svoje vlastné jedinečné vlastnosti, pokiaľ ide o odolnosť, špecifickú ochranu hlavy a pohodlie pri jazde.

§  MTB cyklistická prilba

Je skvelý na strmé horské stúpania a zjazdy. Je pevná a odolná, poskytuje nekompromisnú bezpečnosť a pohodlie pri jazde. Vďaka špeciálnemu nadstavcu pokrýva zadnú časť hlavy. Strieška chráni pred slnečným žiarením a prekážkami, ako sú konáre. Okrem toho si môžete vybrať model MTB so sieťkou proti hmyzu. MTB prilby chránia hlavu najmä pred pádmi z vysokého sklonu.

Najobľúbenejšie modely prilieb pre MTB

§  Prilba na cestný bicykel

Dokonale zakryje hlavu pri rýchlych cestných cyklistických výjazdoch. Jeho aerodynamický tvar znižuje odpor vzduchu a zároveň znižuje zaťaženie chrbtových svalov. Okrem toho je vybavený integrovaným systémom MIPS. Podľa výrobcu Giro tvrdí, že prilby vybavené touto technológiou môžu znížiť krútiaci moment prenášaný na mozog pri náraze.

Najobľúbenejšie modely prilieb MTB

 

§  Prilby fullface

Tento typ prilby sa vám bude hodiť, ak milujete BMX alebo terénne bicykle. Akrobatické triky, spevnené povrchy, veľmi vysoké uhly náklonu, to všetko spôsobí, že pri páde dopadnete na zem s obrovskou hybnosťou. Celotvárová prilba pokrýva celú lebku vrátane čeľuste, a preto sa v istom zmysle podobá motocyklovým prilbám. Je vyrobená z ľahkých a veľmi pevných vlákien, takže nielen chráni hlavu pred nárazmi pod vysokým uhlom, ale zároveň nezaťažuje chrbticu.

Najpredávanejšie modely prilieb FULLFACE

 

§  Prilba pre mestské alebo zmiešané použitie

Kombinácia pevnosti, ľahkosti, dostatočného vetrania, voľnosti a pohodlia, ale nie je určená na akrobatické triky alebo náročné horské zjazdy. Jej účelom je chrániť hlavu pri jazde bežnou rýchlosťou bez toho, aby ohrozovala vaše zdravie na ťažko dostupných cestách s rôznorodým terénom. Ak chcete univerzálnejšie riešenie, vyberte si MTB alebo cestnú prilbu.

Najobľúbenejšie modely mestských prilieb

§  Triatlonová cyklistická prilba

Tento typ prilby je zameraný na najvyšší výkon, kde záleží na každej sekunde a kde sú odpor vzduchu a energia pri šliapaní prvoradé. Tieto prilby sú optimalizované z hľadiska odporu vzduchu a testované v aerodynamických tuneloch, aby sa zabezpečil najlepší možný výkon pre jazdca. Ak sa zúčastňujete triatlonových pretekov, beriete súťaženie vážne a záleží vám na čo najlepších výsledkoch, tento model prilby je pre vás.

Obľúbené modely triatlonových prilieb

Ako vidíte, výber prilby nie je jednoduchý. Musíte zohľadniť typ bicykla, štýl jazdy, vek a tiež typ postavy. Vybrať si môžete aj modely s automatickým nastavením a špeciálnymi technológiami, ako je MIPS. Poradie je jednoduché, zamerajte sa na to, kde chcete jazdiť, akým štýlom a na akom bicykli. Nájdite správny model, prispôsobte veľkosť a potom sa zamerajte na estetiku - farbu, tvar alebo krásne vzory. Výrobcovia profesionálnych cyklistických prilieb ponúkajú široký výber z hľadiska dizajnu... ale to je na koniec.

Pozrite si náš kompletný sortiment cyklistických prilieb - >

pridať komentár

Polia označené (*) sú povinné Vaše údaje spracujeme v súlade s našimi Zásady ochrany osobných údajov.