Hoci na bicykli jazdíte pravdepodobne už roky, nikdy predtým ste nepremýšľali nad kúpou prilby.

Až kým ste nezažili menšiu haváriu a nevideli ste, ako zle môže skončiť takýto voľný prístup k téme. Zrazu vám napadlo, že pohyb po cestách bez cyklistickej prilby môže mať tragické následky. Rozhodli ste sa preto poučiť zo svojej chyby a ísť si kúpiť cyklistickú prilbu. Po tomto rozhodnutí začínajú schody, pretože si neviete vybrať veľkosť prilby? Neboj sa! Vôbec to nie je také ťažké. Stačí poznať základné pravidlá. Diskutovali sme o nich nižšie a odporúčame vám čítať ďalej.

Prečo je veľkosť cyklistickej prilby taká dôležitá?

Cyklistická prilba je ako každý iný kus oblečenia, ktorý nosíte. Keď je niečo príliš tesné, cítite sa trápne a nepohodlne. Keď je však príliš veľký, neustále sa obávate, že ho stratíte. S cyklistickou prilbou je to však oveľa horšie ako s topánkami. Ide o vašu bezpečnosť. V extrémnych situáciách aj o zdravie a život. Zle nesediaca cyklistická prilba nesplní svoju funkciu! Pri páde vám hlavu neochráni!

Takmer každý model prilby má možnosť nastavenia a prispôsobenia veľkosti hlavy. Nezabudnite si však vybrať takú veľkosť prilby, kde je obvod našej hlavy v danom rozmedzí.

Akú veľkosť cyklistickej prilby zvoliť?

Cyklistické prilby majú zvyčajne rovnakú veľkosť ako oblečenie. Teda od XS po XXL. Veľkosť prilby závisí od obvodu vašej hlavy. Zvyčajne sa pohybuje od 48 do 62 cm. Samozrejme, myslíme len prilby pre dospelých. Detská veľkosť vyzerá trochu inak. Označenie veľkosti je XS/S, S/M, M/L. Detské prilby sú navyše celkom nastaviteľné. Vďaka tomu rastú spolu s bábätkom.

Ukážková veľkostná tabuľka značky GIRO, kde napríklad veľkosť M zodpovedá obvodu hlavy v rozmedzí 55-59 cm

Stačí teda zmerať si obvod hlavy a po trápení? Nie úplne. Cyklistická prilba je veľmi podobná topánkam. Musí sa prispôsobiť tvaru vašej hlavy, rovnako ako topánky na nohy. Preto je také riskantné objednať si prvú cyklistickú prilbu v internetovom obchode. Naozaj netušíte, či sa v ňom budete cítiť pohodlne. Preto, ak z nejakého dôvodu nemáte na výber a potrebujete si kúpiť cyklistickú prilbu online, objednajte si niekoľko modelov na skúšku a nechajte ten, ktorý vám najviac vyhovuje.

Ako zmerať obvod hlavy?

Pamätajte, že tomu musíte venovať nejaký čas. Správne meranie obvodu hlavy si vyžaduje presnosť a pokoj. V opačnom prípade je veľká šanca, že si prilbu budete musieť objednať znova alebo ísť do stacionárneho obchodu. Správne meranie obvodu hlavy vám bude určite trvať oveľa dlhšie.

Chyťte krajčírsky meter. Nakoniec to môže byť jednoduchý reťazec. Potom omotajte meraciu pásku okolo lebky tak, aby tesne priliehala k pokožke. Neuťahujte si meraciu pásku okolo hlavy! Skontrolujte obvod na línii nad spánkom a uchom. Najlepšie je urobiť nejaké merania. Nakoniec si vyberte najčastejšie opakovaný okruh a objednajte si cyklistickú prilbu v internetovom obchode.

Vybrané modely cyklistických prilieb z našej ponuky.

pridať komentár

Polia označené (*) sú povinné Vaše údaje spracujeme v súlade s našimi Zásady ochrany osobných údajov.