Bez ohľadu na to, akú fyzickú aktivitu robíme, systematická hydratácia organizmu je veľmi dôležitá. Či už pri bicyklovaní alebo behu – používanie obyčajných fliaš môže byť dosť nepohodlné. Dnes vám navrhneme, ktoré systémy hydratácie tela budú počas cvičenia fungovať.

Prečo je dôležité zostať počas cvičenia hydratovaný?

Kým sa však dostaneme k najobľúbenejším závlahovým systémom, venujme sa chvíľu ďalšej otázke. Prečo je hydratácia tela taká dôležitá?

Voda je látka, ktorá je potrebné pre život. Hmotnosť ľudského tela sa z veľkej časti skladá z nej. Takmer všetky procesy, ktoré prebiehajú v našom tele, vyžadujú prítomnosť vody. Je zložkou krvi, ktorá transportuje kyslík a živiny do buniek. Používanie telovej vody toxíny sú odstránené ktoré vznikajú v dôsledku metabolických zmien.

Výsledkom môže byť aj mierna dehydratácia svýkonnosť a odolnosť tela. Okrem toho sa môžu objaviť bolesti hlavy a znížená koncentrácia. Na procese sa podieľa aj voda termoregulácia. Keď sa telesná teplota zvýši, telo sa začne potiť, čím sa zbaví prebytočného tepla.

Bicyklová fľaša na vodu ELITE FLY Teams 2021 Tour de France. Elite fľaše na vodu sú dostupné vo farbách známych cyklistických tímov -->

Ako zostať hydratovaný pri cvičení?

Preto je to také dôležité systematické dopĺňanie tekutín počas cvičenia. Uistite sa, že počas každého tréningu máte so sebou dostatok vody. Bez ohľadu na typ činnosti prístup k nápojom by mal byť rýchly a jednoduchý. Takže budú kontrolovať cyklistické fľaše na vodu, mäkké fľaše a hydratačné zábaly.

Cyklistické fľaše na vodu

Môcť nie je to nič iné opakovane použiteľná fľaša ktoré je možné používať dlhodobo – s výhodou ekológie. Konturovaný tvar robí ho nielen bezpečným v ruke. Môže sa tiež prepravovať v akejkoľvek klietke na fľašu pripevnenej k rámu bicykla.

Takáto fľaša sa vyznačuje uzáverom, ktorý sa používa pohodlnejšie ako obyčajný uzáver. Fľaša sa zvyčajne vyrába vyrobené z odolného, ​​ale ľahkého materiálu. Vyberte si modely tu neobsahujú škodlivé prísady ako je BPA.

Sú tam fľaše s vodou ľahko sa čistí. Sú dostupné vo verziách s rôznymi kapacitami. Niektoré modely sú navyše vybavené tepelná izoláciaaby nápoj vo vnútri zostal dlhšie studený.

Mäkká fľaša, teda fľaša s mäkkou vodou

Softflask do fľaša s mäkkou vodou, ktorý si od konca prvého desaťročia 21. storočia získava na obľube. Toto pohodlná alternatíva ku klasickým fľašiam na vodu. Toto riešenie najčastejšie využívajú bežci, no čoraz ochotnejšie ho využívajú aj cyklisti.

Vynikajú mäkké fľaše kompaktné rozmery. Ich výhodou sú flexibilné steny. Vďaka tomu sa dajú po vypití nápoja zrolovať, čím sa zníži priestor potrebný na skladovanie. Zvyčajne je zber tekutín možný vďaka mierne hryzie náustok. Niektoré modely sú zakončené špeciálnou rúrkou.

Kapacita mäkkých baniek je mimoriadne rôznorodá. Môžu byť malé fľaše s kapacitou 150 ml alebo tak veľké fľaše s objemom 750 ml. Zvyčajne sú tieto typy fliaš s mäkkou vodou pripojené na bedrové pásy alebo vesty. Najlepšie je rozhodnúť sa pre softlask o širší plniaci otvorpretože sa ľahšie udržiava v čistote. Rovnako ako fľaše na vodu by nemal obsahovať zdraviu škodlivé zlúčeniny.

Hydratačné batohy

Sú riešením, ktoré je tu s nami už dlhé roky kože. Tento typ štruktúr si dobrovoľne vyberajú cyklisti, bežci a fanúšikovia trekingu. Výhodou hydratačných zábalov je nie je potrebné používať ruky na pitie. To zaisťuje pohodlnú a bezpečnú hydratáciu počas fyzickej aktivity.

Vodné obaly dokážu zadržať viac vody. Kapacita niektorých modelov je rovnomerná 3 litre. Sú zaujímavým riešením dvojité nádrže na vodu, ktorý vám umožní vziať si so sebou dva rôzne nápoje. Ďalšou výhodou je použitie izolačné materiály ktoré chránia obsah pred príliš rýchlym zahriatím.

Fľaše na vodu, rovnako ako fľaše na vodu a mäkké fľaše, by nemali obsahovať škodlivé zlúčeniny. Vzhľadom na komplikovanejší dizajn sa oplatí vyberať modely s technológiami, ktoré blokujú množenie baktérií a dlhšie udržujú čerstvú chuť vody. Náplň hydratačného mechúra by mala umožňovať ľahký prístup dovnútra - dôkladne ho umyť.

Dámsky cyklistický batoh Camelbak s 1,5 l hydratáciou vody

 

Vyššie sme popísali najobľúbenejšie riešenia na hydratáciu počas cvičenia. Každý by si mal zvoliť metódu primeranú jeho potrebám a fyzickej aktivite. Jednotlivé riešenia je možné kombinovať, vytvárať zostavu pre všetky podmienky a brať so sebou rôzne nápoje.

pridať komentár

Polia označené (*) sú povinné Vaše údaje spracujeme v súlade s našimi Zásady ochrany osobných údajov.