Čo sa oplatí kúpiť, keď ideme na kolieskové korčule?

Valčeky - najčastejšie zranenia

Kolieskové korčuľovanie je vynikajúci druh fyzickej aktivity, ktorá prináša veľa radosti. Umožňuje celkovú činnosť organizmu, pomáha rozvíjať nielen vytrvalosť a výkonnosť organizmu, ale ho aj výborne okysličuje. Priaznivo pôsobí aj na motorickú koordináciu a rovnováhu.
Žiaľ, pri korčuľovaní sme vystavení aj nehodám a úrazom nimi spôsobeným. Stojí za to vedieť, ktoré časti nášho tela sú najzraniteľnejšie voči poškodeniu a ako minimalizovať riziko zranenia. Na rozdiel od zdania to nie je vôbec ťažké.

Skôr než prejdeme k rizikám, ktoré sa nám môžu pri korčuľovaní stať, chceme upozorniť, že je to činnosť, ktorej by sme sa v žiadnom prípade nemali vzdávať, pretože sa ich bojíme. Jazda na kolieskových korčuliach je skvelý šport pre ľudí, ktorí si nemôžu dovoliť každodenný pravidelný tréning. V prvom rade na rozdiel od behu – korčuľovanie nezaťažuje kĺby v takej miere. Dočasne si oddýchneme aj bez prerušenia tréningu – aj pri jazde z kopca. Navyše valce dokonale ovplyvňujú koordináciu pohybu a zmysel pre rovnováhu, pričom stimulujú mnohé časti nášho tela. Počas jazdy nerobíme pohyby len nohami, ale aj rukami a potreba udržiavať rovnováhu dáva zabrať aj svalom okolo chrbtice a brušným svalom.

Aké sú najčastejšie zranenia pri jazde na kolieskových korčuliach?

Korčuľovanie sa môže zdať ako veľmi jednoduchá činnosť, ktorá od nás nevyžaduje žiadne špeciálne zručnosti. Žiaľ, nie je to celkom pravda. Oporným bodom, ktorým sú pomerne úzke kolieska, je koordinácia pohybu a schopnosť zaujať správne držanie tela mimoriadne dôležitá. Ak to neurobíme, naše ťažisko môže byť vzadu - potom spadneme na zadok, čo môže mať za následok zlomeninu chvostovej kosti, alebo vpredu - v tomto prípade sú najčastejšie zranenia zápästia a kolena. bežné.
Nie je to však jediný problém. Nedá sa poprieť, že v našej krajine stále chýbajú miesta a trasy, ktoré sú určené len pre korčuliarov. Ba čo viac, aj keď existujú – bývajú veľmi preplnené. Nie je teda ťažké zraziť sa s inou osobou – chodcom, cyklistom alebo osobou pohybujúcou sa napríklad na kolobežke. Takéto nehody sú obzvlášť nebezpečné pre obe strany a môžu mať za následok vážne zranenie.
Problémom je aj nerovný povrch alebo prekážky a nečistoty na ňom. Pri vysokej rýchlosti napríklad stačí piesok v zákrute na to, aby korčuliar nemohol zabrzdiť a stratil rovnováhu.

Najčastejšie úrazy a úrazy pri korčuľovaní

Už vieme, aké sú príčiny úrazov na kolieskových korčuliach. Ale ktoré časti tela ľudí venujúcich sa tejto činnosti sú poškodené? Zaujímavý výskum na túto tému vykonal americký lekársky časopis „National Electronic Injury Surveillance System". Ukazuje, že najviac sme vystavení poraneniam rúk. V zozname všetkých lekárskych zásahov po páde na kolieskových korčuliach sa 24,2 % zranení týkalo zápästia, 13,5 % predlaktia a 7,6 % lakťov, takže možno s istotou predpokladať, že takmer polovica zranení je na rukách.
Na rad prichádzajú tváre a kolená. Ďalšie pozície obsadzujú:

6,7 % kocky

5,1 % brucha

5,0 % prstov

4,2 % kôry

4,1 % hlavy

3,8 % paličky

1,8 % hrudníka

1,1 % stehna

sadzba 1,0 %.

0,8 % zadok

0,8 % späť

0,7 % zbraní

0,5 % iné

0,2 % prstov na nohách.

Ako vidíte, pri korčuľovaní môže dôjsť k zraneniu mnohých častí nášho tela a veľká časť z nich môže byť vážnou hrozbou a vyžaduje si dlhodobú liečbu a rehabilitáciu. Preto je dôležité vedieť sa pred nimi chrániť.

Ako sa dá úrazom predchádzať?

Môžeme urobiť veľa, aby sme minimalizovali riziko zranenia pri korčuľovaní. V prvom rade sa oplatí vybrať si miesta na jazdu, ktoré majú rovný povrch a nie sú príliš preplnené chodcami a okoloidúcimi. Oplatí sa zoznámiť sa s danou trasou vopred počas bicyklovania alebo chôdze. Taktiež nepreceňujte svoje schopnosti. Vyhýbajme sa drzosti, prudkým manévrom a veľmi vysokej rýchlosti – potom je ľahšie spadnúť, čo môže mať naozaj vážne následky.
Mimoriadne dôležité je aj vhodné vybavenie. Prvým prvkom je nepochybne prilba. Hoci poľský zákon nevyžaduje, aby ho mali kolieskové korčule nosiť pre šťastie, stále viac ľudí sa tak rozhodne. Je to veľmi dobré rozhodnutie, pretože hoci k poraneniam hlavy nedochádza často, môžu byť veľmi vážne.


Akú prilbu na kolieskové korčule si vybrať? Najlepšou voľbou bude nepochybne prilba určená špeciálne na kolieskové korčuľovanie. Vybrať si môžeme z dvoch modelov – prvým je obľúbený arašidový. Ide o prilbu, ktorá dokonale chráni veľmi veľkú oblasť hlavy, a preto si ju vyberajú predovšetkým skateri predvádzajúci triky v skateparkoch.
Druhým typom je cyklistická prilba na kolieskové korčule. Má aerodynamický tvar, vďaka čomu je ideálny pre rýchlu jazdu. Na rozdiel od cyklistických prilieb (napr. MTB prilieb) však lepšie chráni zadnú časť hlavy. Dôležité je, že na kolieskových korčuliach sa neodporúča nosiť lyžiarsku prilbu, ktorá je navrhnutá tak, aby zabezpečila komfort pri nízkych teplotách a vysokej vlhkosti. Pri korčuľovaní nám bude jednoducho príliš horúco kvôli malému počtu ventilačných otvorov.

Ďalším prvkom, na ktorý by sme si mali dať pozor pri jazde na kolieskových korčuliach, sú bezpochyby chrániče zápästia. Sú veľmi náchylní na zranenia, ako ukazujú štatistiky, ktoré sme zverejnili vyššie. Chrániče zápästia sa dodávajú v dvoch rôznych formách. Prvým sú rukavice. Tieto chrániče chránia pokožku pred odreninami, ale nechránia účinne kĺby a kosti. Pre plnú bezpečnosť sa preto oplatí zvoliť druhý typ chráničov zápästia, teda modely s výstuhou. Môže byť odnímateľný alebo integrovaný s chráničom. V oboch verziách chráni zápästie pred ohnutím v nesprávnom uhle a absorbuje silu nárazu. Zaujímavou ponukou sú aj chrániče s gélovými vložkami, ktoré ešte lepšie chránia oblasť ruky a zároveň zaisťujú komfort nosenia.

Aké ďalšie vybavenie môžeme vybaviť?

Mnoho ľudí, ktorí sa rozhodnú korčuľovať, si nasadí aj chrániče lakťov a kolien. Ich nosenie nie je nutné, no oplatí sa zvážiť ich kúpu. Účinne chránia nielen pred odreninami, ale aj pred zlomeninami či vyvrtnutiami kĺbov. Náklady na kúpu sady chráničov nie sú vysoké a možné výhody ich nosenia nemožno preceňovať.
Ako kuriozitu môžeme spomenúť aj špeciálne šortky, ktoré chránia kostrč a boky pred zlomením alebo zlomením. Majú všité tlmiace gélové vypchávky, ktoré výrazne znižujú silu pôsobiacu na naše telo v momente nárazu. Samozrejme, nie sú povinnou súčasťou výbavy každého korčuliarskeho človeka, no oplatí sa o nich uvažovať, keď dobrodružstvo s týmto športom ešte len začíname. K pádu vzad dochádza predovšetkým pri učení sa korčuľovať, keď ešte nie sme schopní zaujať správnu polohu tela.

Suma sumárum, korčuľovanie je veľmi dobrý spôsob cvičenia, ktorý môžeme využiť v každom veku. Treba si však uvedomiť, že je to aj šport, pri ktorom môžeme utrpieť rôzne druhy zranení. Správna príprava na jazdenie by preto mala byť kľúčová – ako v prípade detí, tak aj dospelých, začiatočníkov aj pokročilých jazdcov.

pridať komentár

Polia označené (*) sú povinné Vaše údaje spracujeme v súlade s našimi Zásady ochrany osobných údajov.