Každý majiteľ bicykla vie, že riziko jeho krádeže je u nás, žiaľ, vysoké. Pri ponechaní bicykla na verejnom priestranstve s tým musíme počítať. Zároveň ho často nedokážeme udržať z očí. Riešením je použitie zámku na bicykel, ktorý účinne chráni pred krádežou.

V súčasnosti je na trhu k dispozícii široká škála týchto typov ochrany. Niektoré z nich sú drahé spojovacie prvky, ktorých cena môže byť až niekoľko stoviek zlotých. Nechýba však ani lacné zabezpečenie, ktoré si môžeme kúpiť už od  4,5 EUR. Má však kúpa takéhoto zámku na bicykel zmysel? Poďme zistiť.

Medzi majiteľmi a predajcami bicyklov koluje mýtus, že cena zámku na bicykel by mala byť aspoň 10 percent z hodnoty bicykla. Nie je to celkom pravda. Musíme si uvedomiť, že nielen drahé, profesionálne bicykle sú atraktívnou korisťou pre zlodejov. Mnohí z nich kradnú aj lacné modely, pretože sú často menej chránené a jednoducho sa z nich stane výhodná kúpa. Ak teda nechceme, aby nám bicykel ukradli, stojí za to postarať sa o dobrú ochranu – bez ohľadu na cenu modelu.

Lacné zámky na bicykle – čo sa o nich oplatí vedieť?

Na trhu s cyklistickými vychytávkami a doplnkami nájdeme v súčasnosti široké spektrum riešení. Najobľúbenejšie a zároveň najlacnejšie zámky na bicykel sú tzv. šnúry, teda ochrany, ktoré sú vyrobené z oceľového kordu potiahnutého plastovým plášťom. Ich výhodou je okrem nízkej ceny určite aj ľahkosť a to, že nezaberú príliš veľa miesta. Bohužiaľ sa dajú pomerne ľahko rezať a nebudú fungovať ako účinná ochrana. Lacné sú aj reťaze na bicykle, ktoré sú vyrobené z oceľových rozpätí. Ich cena je o niečo vyššia, ale aj odolnosť proti prerezaniu a píleniu.

Oplatí sa kúpiť lacný zámok na bicykel?

Pri premýšľaní, či má lacný zámok na bicykel za  4,5 EUR zmysel, by sme mali brať do úvahy nie cenu nášho dvojkolesového tátoša, ale to, ako ho budeme používať. Stojí za to si uvedomiť, že zlodeji sú schopní prelomiť akýkoľvek, aj ten najdrahší zámok na bicykel. Len budú potrebovať viac času. Preto by sme mali brať do úvahy, ako dlho a na akých miestach bicykel nechávame. Lacný zámok na bicykel môže mať zmysel len vtedy, ak bicykel na pár chvíľ necháme na miestach navštevovaných ľuďmi. Ak je bicykel ponechaný bez našej starostlivosti dlhší čas - potom je lepšie staviť na efektívnejšie riešenia.

Zámok na bicykel FORCE. Lacné, cena nepresahuje  4,5 EUR. Bude sa vám hodiť, keď máte bicykel, keď sa od neho musíte vzdialiť na pár metrov, ale zostane vám na očiach.

Ako efektívne chrániť svoj bicykel pred krádežou?

Ak nechceme používať veľmi lacné, ale bohužiaľ nie príliš efektívne cyklolinky, máme na výber množstvo možností. Spomedzi nich treba spomenúť reťaze, ktoré sú tiež celkom ekonomickou možnosťou. Ľudia, ktorým záleží na skutočne solídnej ochrane, by si mali nasadiť U-lock zámok na bicykel. Oceľová čelenka a rám sa naozaj ťažko strihajú. Nevýhodou tohto riešenia je okrem vyššej ceny aj hmotnosť a veľkosť zabezpečenia.
Ak chceme, aby zámok na bicykel chránil a zároveň nebol príliš veľký, oblečme si skladacie zámky, ktoré sú pevné a zároveň nezaberú veľa miesta. Okrem toho sa oplatí myslieť aj na GPS lokátor a značenie bicyklov.

ONGUARD - ULOCK lock - bezpečnostná váha 80/100, t.j. uzamknutý bicykel, môže zostať dlho bez dozoru.

Aby som to zhrnul, lacné zámky na bicykle sú často vyrobené z materiálov nižšej kvality, ktoré sa dajú ľahšie prerezať alebo zlomiť. Pre zlodeja preto nie sú takou prekážkou ako moderné, o niečo drahšie bezpečnostné opatrenia. To však neznamená, že ich kúpa je nezmyselná. Vyžadujú si aj čas potrebný na ich prekonanie. Preto v situácii, keď bicykel necháme krátkodobo na mieste navštevovanom inými ľuďmi, poslúži aj ako ochrana. Napriek tomu, ak necháme bicykel každý deň na pár hodín (napr. dochádzanie do práce) – potom je lepšie staviť na tú najspoľahlivejšiu ochranu, akou je U-zámok z oceľovej mašle.

Top 10 najpredávanejších zámkov na bicykle



pridať komentár

Polia označené (*) sú povinné Vaše údaje spracujeme v súlade s našimi Zásady ochrany osobných údajov.