Ste človek, ktorý často chodí na bicyklovanie? Iste viete, že na ceste sa môžu stať rôzne veci a váš bicykel sa môže poškodiť alebo pokaziť. V takejto situácii je dobré vedieť poruchu odstrániť alebo zabezpečiť tak, aby sme sa dostali domov. 

V súčasnosti na trhu s cyklovychytávkami nájdeme širokú škálu doplnkov, ktoré nám s tým môžu pomôcť. Sú medzi nimi napríklad multifunkčné kľúče na bicykel. čo sú zač? Oplatí sa ich kúpiť a nosiť so sebou? Je čas odpovedať na tieto otázky.

Čo sú multifunkčné kľúče na bicykel?

Cyklistické multifunkčné kľúče nie sú nič iné ako náradie, ktoré obsahuje množstvo užitočného príslušenstva v jednom kuse vybavenia. Ide o kompaktné zariadenia, ktoré obsahujú niekoľko alebo dokonca tucet rôznych kľúčov, skrutkovačov, skrutkovačov a iných nástrojov. Vďaka tomu sú veľmi funkčným a kompaktným riešením, ktoré možno využiť nielen v dielni, ale aj na cestách. Preto sú ideálnym riešením pre ľudí, ktorí chodia počas cyklovýletov ďaleko od domova a chcú mať istotu, že si poradia s každou situáciou.

Multifunkčný kľúč na bicykel TOPEAK ALIEN X

S akými opravami nám môže multifunkčný kľúč pomôcť?

Rozsah opráv, ktoré je možné vykonať pomocou multifunkčného kľúča na bicykel, závisí samozrejme od toho, aké vybavenie si zvolíme. Existujú kľúče s 10 alebo 15 nástrojmi, ale na trhu sú aj plne profesionálne nástroje až s niekoľkými desiatkami rôznych typov hrotov a príslušenstva.
Napriek tomu si aj so základným multifunkčným kľúčom môžeme dovoliť opravy ako dotiahnutie skrutiek vo volante či pedáloch, opravu prasknutej reťaze bicykla pomocou náradia. Veľmi často si vodiči pomocou kľúčov nastavujú aj výšku sedla či riadidiel. Jedným slovom, s dobrým multifunkčným kľúčom si dokážu poradiť s väčšinou problémov, s ktorými sa môžu počas jazdy na bicykli stretnúť.

V prípade pretrhnutia reťaze je ďalšie bicyklovanie nemožné, majú multifunkčný kľúč vybavený aj retiazkovým náradím, pretrhnutú reťaz rýchlo a jednoducho opravíme odstránením / skrátením poškodenej časti a opätovným pripojením.

Ako si vybrať dobrý multifunkčný kľúč na bicykel?

Nedá sa poprieť, že veľmi široká škála multifunkčných bicyklových kľúčov nám dáva veľa možností vybrať si nástroj, ktorý bude plne prispôsobený našim potrebám a očakávaniam. Na druhej strane však ich taká veľká rozmanitosť spôsobuje, že často nevieme, čo si vybrať. Skúsme si teda odpovedať na otázku, čo by mal mať dobrý kľúč na bicykel, ktorý splní naše očakávania a umožní bezpečné a efektívne opravy.
V prvom rade si dajme pozor, koľko tipov, funkcií a nástrojov daný multifunkčný kľúč má. Čím viac ich bude, tým viac problémov a porúch budeme vedieť riešiť. V podstate sa oplatí skontrolovať, či je multifunkčný kľúč vybavený tým najdôležitejším z nich, teda niekoľkými imbusovými kľúčmi rôznych veľkostí, plochým kľúčom, skrutkovačom a nástrojom na opravu prasknutej reťaze. Veľmi užitočný môže byť aj malý vreckový nôž.
Ďalšia vec, ktorú treba zvážiť, je, z akého materiálu sú nástroje vyrobené. Lacnejšie multifunkčné kľúče na bicykel majú väčšinou hliníkové hroty. Ich výhodou je určite nízka cena, no treba si uvedomiť, že hliník je pomerne mäkký kov a bohužiaľ nám takéto kľúče na bicykel dlho neposlúžia. Oveľa lepšou voľbou sú multifunkčné kľúče na bicykel z tvrdenej nerezovej ocele, ktoré dokážu perfektne fungovať dlhé roky.
Pozrime sa tiež, či má náradie dostatočne dlhé rukoväte na to, aby sa dostalo na ťažko dostupné miesta na bicykli a samotné jeho puzdro je pevné, odolné a uľahčuje ich prepravu a odstránenie príslušného hrotu.

Reťazové kľúče. Takýto kľúč sa oplatí mať, pretože v prípade pretrhnutia reťaze pomocou takéhoto kľúča reťaz opravíme a ideme ďalej

Koľko to stojí?

Multifunkčné kľúče na bicykel nie sú príliš drahé zariadenia. Najlacnejšie modely sa dajú kúpiť za niekoľko desiatok zlotých. Musíme si však uvedomiť, že v tomto prípade budeme môcť použiť len niekoľko nástrojov a kvalita materiálov, z ktorých sú vyrobené, určite nie je najvyššia. Ak sme teda zanietení cyklistickí nadšenci, oplatí sa vybaviť sa o niečo robustnejším cyklo kľúčom s viacerými funkciami. Tieto typy príslušenstva stoja od 33 do 66 EUR. Potom však máme dočinenia s veľmi profesionálnymi nástrojmi, ktoré sú schopné splniť očakávania aj tých najnáročnejších používateľov.

Oplatí sa brať so sebou multifunkčné kľúče od bicykla?

Prejdime však k tomu najdôležitejšiemu, teda k odpovedi na otázku v nadpise nášho článku. Je potrebný multifunkčný kľúč na bicykel? Oplatí sa ho kúpiť a vziať so sebou?
Veľa závisí od toho, či sa s kutilom zaoberáme denne a dokážeme si poradiť aj s jednoduchými opravami na cestách. Nedá sa poprieť, že ani ten najšpecializovanejší kľúč na bicykel nám nepomôže, ak nedokážeme diagnostikovať poruchu a použiť ju. Napriek tomu obsluha nástrojov, ktoré multifunkčný kľúč obsahuje, nie je náročná a s trochou zápchy ju zvládne každý z nás.
Oplatí sa však brať so sebou multifunkčné kľúče od bicykla? Určite áno, ak bicykel, ktorý máme, nie je kvalitným moderným vybavením. V prípade takýchto dvojkolesových tátošov často dochádza k drobným poruchám a poruchám, s ktorými si ľahko poradíme s dobrým multifunkčným kľúčom.

Takéto náradie sa oplatí mať so sebou aj pri pohybe náročným, lesným alebo horským terénom. V prípade ciest tohto typu je oveľa jednoduchšie nájsť poruchu a je ťažšie natrafiť na niekoho, kto by nám vedel pomôcť.
Napriek tomu sa oplatí uvedomiť si, že multifunkčný uťahovák na bicykel nie je veľké ani ťažké náradie a je dobré ho mať vždy pri sebe. Na rozdiel od tradičnej sady kľúčov pre nás nebude záťažou. O to viac, že ​​mnohé modely dostupné na trhu majú praktické kryty či magnety, vďaka ktorým ich môžeme namontovať napríklad na rám bicykla.

Celkovo vzaté, mať vlastný multifunkčný kľúč na bicykel je veľmi dobrý nápad. Najmä ak sú naše cesty dlhé alebo sa konajú v náročnom teréne. Našťastie náklady na nákup základného multifunkčného kľúča nie sú vysoké. Niet divu, že v dnešnej dobe sa čoraz viac cyklistov rozhoduje zaradiť túto praktickú vychytávku do svojej štandardnej výbavy na cyklovýlety.

pridať komentár

Polia označené (*) sú povinné Vaše údaje spracujeme v súlade s našimi Zásady ochrany osobných údajov.