Lacná alebo drahá lampa? Chcete sa zviditeľniť alebo mať len „osvetlenie na bicykel“?

Obyčajné svetlo na bicykel 20 eúr alebo za dve stovky? Čo si vybrať?

Jedným zo základných prvkov výbavy každého cyklistu, a teda aj jeho bicykla, by malo byť svetlo na bicykel. Jeho technické špecifikácie sa môžu líšiť v závislosti od zvoleného modelu. Kvalitnejšie a účinnejšie svetlá na bicykel majú pozitívny vplyv na bezpečnosť jazdy za šera alebo tmy a zlepšujú aj pohodlie pri jazde na bicykli. Preto by sme si mali svetlá na bicykel vyberať veľmi starostlivo.

Sada svetiel LEZYNE CONNECT SMART 1000XL (1000 lúmenov) / KTV PRO SMART DRIVE (75 lúmenov)

Aké sú vlastnosti kvalitných svetiel na bicykel a prečo by nemali chýbať na vašom bicykli? Dnešný trh ponúka lacné modely za nekolko eúr, ale aj profesionálne riešenia za niekoľko stovek. Čo si však vybrať?


Prečo je osvetlenie bicykla nevyhnutnou súčasťou výbavy?

Povinná výbava bicykla je stanovená predpismi a slovenskými zákonmi. Podrobné informácie o tejto téme nájdete okrem iného na webovej stránke o bezpečnosti cestnej premávky (BeCeP). Súčasťou povinnej výbavy bicykla je okrem iného aj nasledujúce osvetlenie:

aspoň jedno selektívne žlté alebo biele obrysové svietidlo vpredu;

vzadu: najmenej jedno červené odrazové sklo, nie však trojuholníkové, a najmenej jedno červené obrysové svietidlo.

Okrem toho návod obsahuje aj podrobné technické informácie o kvalite svetla a spôsobe inštalácie svietidiel. Svetlá na bicykli a odrazky osvetlené cestnými svetlami by mali byť v noci viditeľné zo vzdialenosti najmenej 150 metrov (za dobrej viditeľnosti). Bicykle môžu byť vybavené blikajúcim pozičným svetlom. Svetlá na bicykli nesmi byť umiestnené vyššie ako 1,5 metra a nižšie ako 25 centimetrov od povrchu vozovky. Okrem toho zadné červené svetlá nemôžu byť viditeľné spredu a predné selektívne žlté alebo biele svetlá nesmú byť viditeľné zozadu.

Základné technické parametre dobrého cyklistického osvetlenia

Dobré osvetlenie bicykla by malo byť spoľahlivé. Koniec koncov, bezpečnosť cyklistu za zníženej viditeľnosti, dokonca aj po zotmení alebo v noci, do veľkej miery závisí od nej. Svetlá na bicykli by mali byť robustné a odolné voči mechanickému poškodeniu, ku ktorému môže dôjsť počas jazdy. Ich povrch sa počas jazdy musí vyrovnať s odreninami od kameňov, kontaktom s hmyzom alebo konármi. Ďalším kľúčovým aspektom je odolnosť osvetlenia voči meniacim sa poveternostným podmienkam vrátane vlhkosti a mrazu.

Počas výberu svetiel na bicykel by ste mali dbať na ich viditeľnosť, ktorá je upravená zákonom. Svietidlo by malo spĺňať tieto požiadavky, ale vo všeobecnosti platí, že čím lepšia viditeľnosť, tým lepšie. Ďalším parametrom je intenzita svetla. V slovenských podmienkach sa oplatí siahnuť po výrobkoch, ktorých svietivosť presahuje 400 lúmenov. Svetlá na bicykel so svietivosťou okolo 300 lúmenov budú dobre fungovať v mestských podmienkach, ale môžu sa ukázať ako nespoľahlivé v zlých poveternostných podmienkach alebo pri cestovaní mimo mesta, napr. na lesných cestách. Moderným a osvedčeným riešením sú svetlá so zabudovaným akumulátorom, ktorý dokáže zabezpečiť niekoľkohodinovú prevádzku v tme. Ide o veľmi pohodlné riešenie, pretože ich batérie možno okrem iného dobíjať pomocou powerbanky. Pri výbere svetla je dôležité, aby bola jeho inštalácia a údržba čo najjednoduchšia. To bude mať pozitívny vplyv na komfort jazdy a zároveň sa predĺži životnosť zariadenia. Najlepší výkon v tejto oblasti ponúkajú len drahšie riešenia.

Čo je STvZO?

Záhadná skratka STvZO pochádza z nemeckého Straßenverkehrs-Zulassungs-Ordnung. (Viac informácií o tom nájdete na https://www.mikesport.sk/blog/stvz-co-je-to-a-preco-je-take-dolezite-pocas-cyklistickej-cesty-do-nemecka) Ide o predpisy upravujúce udeľovanie povolení na prevádzku v cestnej premávke v Nemecku. Naposledy bola zmenená a doplnená v roku 2012. Predpisy upravujú technické parametre a inštaláciu osvetlenia bicyklov používaných na nemeckých cestách. Každý, kto plánuje cestu na bicykli cez západnú hranicu našich susedov, by sa mal s týmito predpismi oboznámiť a prispôsobiť im svoj bicykel. Nemecké oblasti sú veľmi atraktívne pre cyklistiku, najmä pre obyvateľov severných Čiech. Ak prispôsobíte osvetlenie bicykla miestnym požiadavkám, môžete sa vyhnúť pokutám, ktoré môžu byť v Nemecku naozaj vysoké. V Nemecku nie je možné v noci používať blikajúce svetlá, čo je oproti našim lúkam a hájom rozdiel. V súčasnosti mnohí výrobcovia uvádzajú na obale informáciu, že svietidlo spĺňa požiadavky STvZO, kúpu takéhoto modelu sa určite oplatí zvážiť. Osvedčia sa nielen v Nemecku, ale aj u nás alebo v Poľsku, kde poskytnú cyklistom vysoký pocit bezpečnosti.

Zobraziť všetky svetlá na bicykel s STvZO -->

Výhody drahších svietidiel v porovnaní s lacnejšími modelmi

Bez ohľadu na to, či na bicykli jazdíte len občas, alebo z neho takmer nikdy nezosadáte, vždy by ste mali myslieť na bezpečnosť. Preto by ste si mali zaobstarať kvalitné svetlá na bicykel, ktoré spĺňajú technické špecifikácie predpisov a osvedčia sa aj v reálnej premávke. Na bezpečnosti a ochrane zdravia sa neoplatí šetriť, najlepšou voľbou sú profesionálne svetlá a ich cena môže dosiahnuť až 100 eúr. Hoci počiatočné náklady sú vyššie ako 20 eúr, takýto nákup sa rozhodne oplatí.

Drahšie modely majú dlhšiu životnosť, takže ich cena je rozložená na niekoľko rokov používania. Sú spoľahlivé a ponúkajú vyššiu účinnosť prevádzky, čo bude mať významný vplyv aj na bezpečnosť cyklistov. Drahšie modely ponúkajú lepšiu intenzitu svetla, viditeľnosť, odolnosť a často sú vybavené prídavnou batériou. V prípade lacnejších modelov v cene kolem 20 eúr hovoríme rozhodne o horších technických parametroch a životnosti. V kľúčových momentoch nám nemusia poskytnúť dostatočnú ochranu, preto sa pri výbere cyklistickej výbavy oplatí vyberať drahšie a kvalitnejšie modely od renomovaných výrobcov. Ak máte pri kúpe akékoľvek pochybnosti, určite sa poraďte s odborníkmi. Toto pravidlo sa vzťahuje na nákup osvetlenia pre bicykle pre dospelých aj pre detské bicykle.

TOP12 - Najpredávanejšie svetlá na bicykel.

pridať komentár

Polia označené (*) sú povinné Vaše údaje spracujeme v súlade s našimi Zásady ochrany osobných údajov.