Cyklistické prilby vždy vzbudzovali vo verejnej mienke rozporuplné pocity. Jedna strana argumentuje v prospech pridania predmetnej výbavy do povinnej výbavy cyklistu. Odporcovia polemizujú o zníženom komforte jazdy v cyklistickej prilbe a ochote rozhodovať o vlastnom zdraví. Moderné modely sú však najlepšou formou ochrany pred nehodou na ceste. Prečo by ste mali používať cyklistické prilby?

In-mold cyklistické prilby - technológia v praxi

Štandardná cyklistická prilba je vyrobená zo štyroch prvkov, ktoré sú v súlade s bezpečnostnou normou EÚ EN 1078. Sú to:

  • Shell
  • Ochranná podšívka
  • Pohodlný koberec
  • Upevňovacie popruhy so zapínaním

V súčasnosti vyrábaná cyklistická prilba pre deti a dospelých je vyrobená z EPS peny v tzv in-mold technológia. V tomto prípade je vonkajšia škrupina prilby s tvrdou škrupinou natrvalo spojená s expandovanou polystyrénovou penou EPS, ktorá sa pri náraze zmrví. In-mold cyklistická prilba je vybavená odolnejšou konštrukciou, ktorá sa premieta do väčších ochranných schopností. Tým však výhody tejto technológie nekončia. In-mold cyklistická prilba sa vyznačuje zníženou hmotnosťou, ktorá je rozhodujúca pre optimálne pohodlie pri jazde.

Na trhu sa však často predávajú falošné in-mould cyklistické prilby.

Pri nákupe je povinná kontrola schválení a bezpečnostných certifikátov. Istým riešením bude kúpa modelu od renomovaného výrobcu.

Výroba cyklistických prilieb vo forme

Výrobný proces in-mold cyklistickej prilby začína umiestnením tenkého kusu plastu do formy a jeho pripevnením na povrch. V ďalšom kroku sa do formy pridajú polystyrénové guľôčky. Prototyp EPS peny je vstrekovaný parou pod tlakom, ktorá ho roztiahne do tvaru formy. Zlepšené spojenie oboch prvkov je ovplyvnené aj parným ohrevom plastového plášťa.

Inovačný výrobný proces in-mold cyklistickej prilby spôsobuje, že pena EPS vyplní každý dostupný priestor škrupiny. Výrobcovia často zahŕňajú dodatočnú ochranu vo forme nylonových, plastových a dokonca aj kovových vložiek.

Prilba v plesni - prečo sa to oplatí?

technologia in-mold - co to jest ?

V súčasnosti existujú dva typy dizajnov prilieb, ktoré dominujú na trhu s cyklistickými doplnkami. Základný variant tvorí penová výstelka nalepená páskou alebo lepidlom na tvrdý vonkajší plášť. Štandardná pánska alebo dámska prilba je ťažšia a menej priedušná.

Prilby vo forme sa vyznačujú zvýšenou kvalitou spracovania v porovnaní s lepenými modelmi. Technológia použitá pri výrobe sa nepremieta do všeobecnej bezpečnosti a lepšej ochrany pred nárazmi. Napriek tomu sú in-mould cyklistické prilby ľahšie, pevnejšie a priedušnejšie. Odolné spojenie EPS peny a škrupiny ide ruka v ruke aj s nadpriemernou odolnosťou proti prasknutiu vplyvom vonkajšieho nárazu.

Cyklistické prilby MIPS - švédska inovácia

Czy warto mieć kask z mips - badania testy

Technológiu MIPS vyvinuli švédski vedci v roku 2001. Hans von Holst z Karolinska Institute v Štokholme sa po dlhodobom pozorovaní výroby prilieb rozhodol začať s biomechanickým výskumom. Správne poznamenal, že bezpečnostné testy posudzujú zariadenia na základe vertikálneho nárazu. Napriek tomu sa väčšina úderov vyskytuje pod uhlom, pričom na mozog pôsobí rotačná sila.

Na uspokojenie tejto potreby vyvinula švédska spoločnosť MIPS AB konštrukciu cyklistickej prilby založenú na ochranných schopnostiach ľudského tela. Do roku 2017 sa predalo viac ako päť miliónov kópií, čo potvrdzuje nadpriemerný úspech značky.

Čo je cyklistická prilba MIPS?

Cyklistická prilba MIPS (Multi-Directional Impact Protection System) je vybavená dodatočnou vrstvou ochrany, umiestnenou medzi mäkkou vnútornou výstelkou a tvrdou škrupinou. Vnútorné vložky v modeloch dostupných na trhu sú vyrobené zo žltého polykarbonátového plastu. Táto technológia chráni hlavu pri rotácii. Z tohto dôvodu sú prilby MIPS podľa predchádzajúcich pozorovaní švédskeho výskumníka najlepšou formou ochrany proti poraneniam pri náraze pod uhlom.

V prípade kolízie vložka stabilne priľne k hlave. Vonkajší plášť sa pohybuje v určitom rozsahu a aktívne chráni pred účinkami nehody. Zabudovaná vrstva s nízkym trením umožňuje 10-15 mm relatívny pohyb vo všetkých smeroch. Cyklistická prilba MIPS redukuje rotačný pohyb dosiahnutý pri náraze presmerovaním síl a energie.

Prilby MIPS – prečo sa to oplatí?

prilby MIPS určite zaručujú väčšiu ochranu pred zraneniami spôsobenými kolíziami pod uhlom. Ľudský mozog zostáva obzvlášť citlivý na rotačný pohyb, čo podporuje diskutované riešenie. Systém MIPS chráni pred poškodením centrálny nervový systém rozložením záťaže na väčšiu plochu vložky prilby.

Od svojho vzniku vykonal MIPS takmer 20 000 testov svojich modelov. Podľa výsledkov výskumu sú dámske a pánske cyklistické prilby MIPS lepšie ako alternatívy bez tejto ochrannej vrstvy. Slová značky potvrdzuje nezávislý subjekt, Swedish Insurance Gum Folksam.

Niekoľko modelov cyklistické prilby s technológiou MIPS

Cyklistické prilby Koroyd - voštinová štruktúra

Okrem modelov MIPS a in-mold sú na trhu aj cyklistické prilby Koroyd. Štruktúra diskutovanej technológie pripomína zväzok zlepených slamiek na pitie alebo plást. Koroyd je predovšetkým ľahší a priedušnejší ako tradičné modely. Pri páde tiež absorbuje viac energie ako EPS pena.

Okamžitá absorpcia energie je prvou charakteristickou črtou technológie Koroyd. Zvarené rúrky sa pri náraze stlačia, čím sa minimalizuje energia prenášaná do hlavy. Konštrukcia použitá pri výrobe pozostáva z 95% vzduchu, čo sa premieta do zníženej hmotnosti cyklistickej prilby pre deti aj dospelých. Z hlavice je odvádzaný horúci vzduch, čo oceníte najmä v horúcich dňoch.

Wyświetl ten post na Instagramie

Post udostępniony przez Koroyd (@koroyd)

Cyklistická prilba prispôsobená povrchu a štýlu jazdy

Cyklistická prilba pre deti a dospelých by sa mala vyberať aj z hľadiska preferovaného povrchu a štýlu jazdy. Väčšina spotrebiteľov si mylne vyberá univerzálne modely, pričom nevenuje veľkú pozornosť dizajnu a nuansám jednotlivých kópií. Medzi najobľúbenejšie typy bicyklových prilieb patria:

Zoznámte sa so špecifikáciou jednotlivých modelov!

MTB prilba - najlepšia na jazdu v teréne

Preferujete jazdu v lese, horách alebo inom nerovnom teréne? Stavte sa MTB cyklistická prilba, so zvýšenou konštrukciou oproti klasickému cestnému modelu. V tomto prípade dostanete predĺžený šilt, ktorý chráni pred slnkom a konármi číhajúcimi na trase.

K MTB prilbám patria aj celotvárové modely, uvedené vo vyššie uvedenom zozname. Modely FF odporúčame predovšetkým nadšencom extrémnych typov horskej cyklistiky, medzi ktoré patria napr. z kopca. Celotvárové prilby majú rozsiahlu štruktúru, ktorá chráni čeľusť jazdca v prípade pádu. Vonkajší plášť je vyrobený z odolných materiálov, oveľa ťažších ako klasické cestné modely. Ak hľadáte ľahší model prilby FF, upriamte svoju pozornosť na celotvárové svetelné modely. Pri výrobe týchto modelov sa používa znížené množstvo materiálu, čo sa premieta do nižšej hmotnosti zariadenia.

Cestná prilba je najčastejšou voľbou cyklistov

Zostáva však najobľúbenejšou voľbou klasická cestná prilba. Tu sa dostáva do popredia optimálna aerodynamika. Cestné modely sa zameriavajú aj na zníženú hmotnosť, ktorá neznižuje komfort každodenného jazdenia. Tento typ prilby bude tou správnou voľbou pre väčšinu cyklistov.

Aká je dobrá cyklistická prilba?

Zvyšuje každá cyklistická prilba bezpečnosť na cestách? Odpoveď sa zdá byť jasná. Pri nákupe sa však oplatí poznať vlastnosti najlepších modelov. Moderní výrobcovia sa snažia predovšetkým o optimálny pomer hmotnosti a pevnosti. Ľahká cyklistická prilba môže vážiť aj menej ako 200 g.

Pri pohľade na najlepšie modely nemôžete ignorovať technológie in-mold a MIPS diskutované vyššie. Bez ohľadu na preferovaný štýl jazdy a typ povrchu vám tieto prilby poskytnú najlepšiu možnú ochranu.

Pri nasadzovaní cyklistickej prilby dbajte na správne priliehanie k hlave. Väčšina modelov na trhu je vybavená vnútorným krúžkom. Jeho obvod sa dá ľubovoľne regulovať gombíkom umiestneným vzadu. Dobre nasadená prilba by mala zostať pevne na hlave, bez ohľadu na popruh pripevnený pod bradou. Predná hrana by mala začínať priamo nad líniou obočia a zároveň zabezpečiť 100% viditeľnosť vozovky.

Dôležitý je aj správny počet vetracích otvorov. Priedušnosť vybraného modelu je dôležitá najmä pri dlhých hodinách jazdenia.

Cyklistické prilby – prečo sa to oplatí?

Cyklistické prilby znižujú riziko zranenia o 48%. Pravdepodobnosť vážneho zranenia je minimalizovaná až o 60 %. Tieto údaje úplne potvrdzujú správnosť nosenia cyklistických prilieb.

Moderné modely vyrobené v systémoch in-mold a MIPS sa vyznačujú obzvlášť nízkou hmotnosťou. Jazda v cyklistickej prilbe nie je v súčasnosti spojená so zníženým komfortom jazdy, pričom sa zvyšuje úroveň bezpečnosti pri jazde.

Cyklistická prilba chráni nielen pred poranením hlavy a chrbtice. Pri cestovaní v horúčavách sa chránite pred škodlivými účinkami slnka, čím znižujete riziko mŕtvice. Pri jazde s prilbou si na cestu nemusíte brať šiltovku ani klobúk.

Jazda v prilbe sa rovná podpore dobrých návykov. Výchovou ostatných cyklistov a predovšetkým detí dbáte o bezpečnosť všetkých účastníkov cestnej premávky.

Pozrite si celú ponuku cyklistických prilieb ->

pridať komentár

Polia označené (*) sú povinné Vaše údaje spracujeme v súlade s našimi Zásady ochrany osobných údajov.