V dnešnej dobe je stále viac v móde cestovať s dieťaťom na jednom bicykli.

Je to dobré pre naše zdravie, pohodu a životné prostredie. Na trhu máme prístup k nákupu rôznych typov detských sedačiek, počnúc tými namontovanými na ráme a končiac sedačkami umiestnenými v kufri. Druhý typ je jedným z najčastejšie volených kvôli možnosti väčšej nosnosti a jednoduchosti montáže. Pri výbere sedačky namontovanej na ráme musíme zvoliť správnu veľkosť, ktorá bude stabilná a nebude sa pri jazde nakláňať. Treba počítať s tým, že k prípadnému vykĺznutiu dieťaťa zo sedačky či samotnému posunutiu konštrukcie by nemalo dôjsť. Počas jazdy musíme sústrediť svoju pozornosť na cestu a riadenie vozidla, a preto je kúpa správne profilovaného modelu veľmi dôležitá a často si vyžaduje primeraný čas na premyslenie.

Môžete prepravovať dieťa na bicykli?

Dieťa nemusí byť dôvodom, prečo meníme svoj ekologický životný štýl prestupom do auta. Pohybová aktivita je veľmi dôležitá a preprava dieťaťa do škôlky či jaslí na bicykli bude mať lepší vplyv na jeho vývoj. Batoľa potom pozoruje prírodu, prostredie a trávi viac času s rodičom v užšom kontakte. Treba však pamätať na to, že dieťa by malo mať správne uchytenú sedačku, ktorá umožní bezpečnú a pohodlnú prepravu batoľaťa. Pozrime sa na pohodlie dieťaťa, ale aj naše. Počas jazdy na bicykli nemôžete prepravovať dieťa na kolenách alebo na riadidlách, pretože je to životu nebezpečné pre dieťa, ako aj pre ostatných cyklistov a chodcov. Musíme si uvedomiť, že pri preprave dieťaťa v dvojkolesovom vozidle ho zaraďujeme do cestnej premávky. To znamená, že sme za to zodpovední a je len na nás, či bude cesta bezpečná. Preto sa oplatí vybrať si trasy s cyklistickými chodníkmi a podľa možnosti sa vyhnúť úzkym, neosvetleným cestám.

Ako bezpečne jazdiť na bicykli s dieťaťom?

Bezpečná jazda s dieťaťom na bicykli je porovnateľná s bezpečnou jazdou v aute. V oboch prípadoch dieťa sedí v autosedačke, ktorá musí byť primeraná veku a výške batoľaťa. Pred začatím jazdy na bicykli musíme dieťa pohodlne usadiť do sedačky a pripútať ho pásmi. Mal by sa použiť akýkoľvek pás, ktorý bol namontovaný na modeli autosedačky. Dôležitým bodom, ktorý je často prehliadaný, je zapínanie pásov na topánkach. V zhone na to často zabúdame, čo môže mať nebezpečný konečný výsledok. Počas jazdy sa batoľa začne nudiť a nohy mu začnú visieť. Veľmi často to končí poškriabaním nôh a v najhoršom prípade sa noha zasekne do lúčov bicykla. Väčšina sedadiel má aretáciu nôh a výškové nastavenie. Dôležitým prvkom je aj stabilizácia hlavy. Dieťa, ktoré cestuje na dlhú dobu, môže byť ospalé a môže mu klesať hlava od únavy. Navyše, akékoľvek turbulencie, ktoré vznikajú počas jazdy, by nemali ovplyvniť polohu hlavy dieťaťa. Správne zladená ochrana hlavy bude tým správnym riešením. Ďalším aspektom používaným v cyklosedačkách sú odrazky. Často cestujeme na bicykli neskoro v noci, na miestach, kde nie sú cyklistické chodníky. Vodič auta by mal už z diaľky vidieť, že sa pohybuje bicykel a hlavne vozidlo s dvoma osobami. Reflektory zaručujú predchádzanie nehodám a nebezpečným situáciám na cestách.

Značka URBAN IKI ponúka detské cyklosedačky do predu aj do kufra či sedlovky namontované

Ako prepraviť 4-ročné dieťa na bicykli?

Sedadlá na bicykle je možné inštalovať v prednej aj zadnej časti vozidla. Deti staršie ako 4 roky by mali byť prepravované v detských sedačkách umiestnených vzadu. Takéto dieťa je väčšie, čo pre dospelého zaberá veľké zorné pole. Navyše váha môže sťažiť zmenu smeru. Deti staršie ako 4 roky tiež nepotrebujú neustálu zrakovú pozornosť, preto ich možno prepravovať vzadu. To nič nemení na fakte, že sedačka by mala byť správne vybraná a dieťa by malo byť správne pripútané, jeho nohy a hlava by mali byť zaistené. Väčšina modelov pre staršie deti nemá dodatočnú ochranu hlavy. V tomto prípade odporúčame dokúpiť prilbu na hlavu, pre väčšiu záruku bezpečnosti pri jazde. Množstvo modelov dostupných na trhu by nemalo spôsobovať problémy s výberom toho správneho modelu. Sedačky pre staršie deti by mali byť vybavené aj odrazkami, ktoré poslúžia najmä v noci. Ak máme pochybnosti o kvalite a bezpečnosti, oplatí sa skontrolovať, či má sedačka Európsky certifikát kvality EN14344. Výrobky s takýmto označením majú materiály, ktoré sú bezpečné na používanie (neobsahujú zdraviu škodlivé látky) a zaručujú bezpečnosť konštrukcie samotnej sedačky. To znamená, že pred uvoľnením produktu do predaja prešla autosedačka mnohými testami. Tento certifikát sa vzťahuje na akýkoľvek typ autosedačky bez ohľadu na to, či je určená na prepravu v prednej alebo zadnej časti vozidla.

Urban IKI - stojan na bicykel pre juniorov

Akú sedačku na bicykel pre ročné dieťa?

Ročné dieťa je možné prepravovať v cyklosedačke za predpokladu, že vie sedieť bez pomoci a nemá väčšie ťažkosti. Mnohí pediatri sa domnievajú, že najvhodnejšie je prepravovať dieťa až po dovŕšení 1,5 roka, kedy máme záruku jeho samostatnosti v sedačke. Už dávno je však známe, že každé dieťa sa vyvíja inak a je len na rodičovi, ako sa rozhodne. Sedačka na bicykel by mala byť správne vybraná v závislosti od veku dieťaťa. Pri kúpe pamätajte na to, že deti uvažujú inak ako dospelí a často si neuvedomujú určité nebezpečenstvá, ktoré sa môžu počas jazdy stať. Hlavným pravidlom je stabilita končatín. Stabilizátory na oboch stranách hlavy, nastaviteľné opierky nôh s aretáciou a všetky pásy sú základom pred vyrazením na cestu. Žiadny z prvkov by nemal byť vynechaný. S umiestnením dieťaťa do autosedačky by ste sa nemali ponáhľať. Počas cestovania to musí byť bezpečné. Dôležité je aj umiestnenie autosedačky vpredu. Dieťa má potom blízky kontakt s rodičom a opatrovník má neustály prehľad o tom, čo sa s jeho dieťaťom počas jazdy deje. Nie všetky autosedačky sú vhodné na použitie v smere jazdy, preto na to musíme pri nákupe dbať. S výberom by nemali byť žiadne väčšie ťažkosti a na našej stránke nájdete množstvo modelov.

V akom veku je možné prepravovať dieťa na bicykli?

Odhaduje sa, že na bicykli možno prepravovať deti do 7 rokov. Pri rozhodovaní o preprave dieťaťa v cyklosedačke by sme mali brať do úvahy jeho veľkosť a hmotnosť. Bicykel, na ktorom jazdí jedna osoba, unesie pri starších deťoch veľkú váhu a často je lepšie kúpiť druhý bicykel. Nie je to však potrebné, ak váha dieťaťa neprekáža pri jazde. Pri starších a ťažších deťoch treba pri vedení vozidla počítať s možno dlhším dojazdom vzhľadom na celkovú záťaž. Navyše pri zmene smeru by ste mali byť ostražití a rozhodne to nerobte vo vyššej rýchlosti, pretože dieťa umiestnené vzadu môže bicykel určite zaťažiť na jednu stranu, čo spôsobí prevrátenie vozidla. Pri jazde na bicykli, na ktorom sedí staršie dieťa, neumiestňujte sedačku dopredu, úplne tak znemožníte prepravu. Takáto preprava je pre obmedzené zorné pole nebezpečná tak pre chodcov, ako aj pre ostatných cyklistov.

Musí mať dieťa v cyklosedačke prilbu?

Prilba na hlave pri jazde na bicykli je vždy polem na veľké diskusie. prečo? Podľa mnohých ľudí ide väčšinou o dodatočnú investíciu, ktorá nie je potrebná. Deti prepravované v autosedačkách nie sú povinné nosiť prilbu. Zvážme však, či sa neoplatí dať si ho ako investíciu do zdravia a dokonca aj života. V prípade možného pádu vozidla je dieťa pripevnené na konštrukciu letiacu k zemi. Spoločne ním naráža na zem, čo predstavuje veľké nebezpečenstvo. Navyše počas jazdy môže dôjsť ku kolízii s iným cyklistom, ktorý môže vraziť aj priamo do dieťaťa sediaceho v sedačke. Bezpečnosť na ceste aj na cyklotrase je mimoriadne dôležitá a kúpa prilby je zvýšením bezpečnostného štandardu pri cestovaní. Navyše, pri kúpe prvej prilby dieťatka ho učíme základným pravidlám bezpečnej cestnej premávky, ktoré sa raz môžu výrazne prejaviť v jeho dospelom živote. V čase rozhodovania o kúpe prilby by malo byť dieťa prítomné u nás. Každý model má inú veľkosť, preto sa aj napriek častým úpravám oplatí skontrolovať, či vám nespadne z hlavy a tlmí prípadnú nehodu.

Čo namiesto cyklosedačky?

Alternatívou k cyklosedačkám sú v poslednej dobe obľúbené cykloprívesy. Umožňujú pohodlne prepravovať dieťa, ktoré sa môže počas cesty hrať v prívese alebo ísť spať. Príves na bicykel je možné namontovať na tradičné aj vysokovýkonné bicykle. Táto voľba je najlepšia pre najmenšie deti kvôli bezpečnosti cestovania. Okrem toho chráni dieťa pred prípadnými zmenami počasia ako sneh alebo dážď. V súčasnosti je na trhu k dispozícii množstvo modelov v rôznych farbách. Väčšinou majú tri odolné kolieska, ktoré zaručujú bezpečné cestovanie a tlmia nárazy počas jazdy. Väčšina z nich má zabudované sieťky, cez ktoré môže dieťa pozorovať, čo sa deje okolo, a rodič vidí, ako sa batoľa počas zastávky darí. Nezabudnite však do prívesu nedávať jedlo ani pitie. Počas jazdy by sa dieťa mohlo udusiť alebo udusiť a rodič, ktorý vozidlo riadi, si to neuvedomí. Do prívesu tiež nedávajte veľa hračiek, najmä tých, ktoré obsahujú ostré hrany.

Ťažné zariadenie FOLLOW ME - Ideálne riešenie na výlety s deťmi, keď sa dokážu udržať na bicykli. Vhodné pre detské bicykle s veľkosťou kolies 12-20 palcov. Po zložení vleku sa môžete pohybovať na dvoch bicykloch (dieťa a dospelý) samostatne a v prípade potreby opäť pripojiť detský bicykel.

pridať komentár

Polia označené (*) sú povinné Vaše údaje spracujeme v súlade s našimi Zásady ochrany osobných údajov.