Výber ideálneho cyklistického oblečenia môže byť pomerne náročný. Na čo by ste si mali dať pozor, aby ste boli pripravení na akékoľvek počasie a všetky možné prekvapenia na trase?

Výber ideálneho cyklistického oblečenia môže byť pomerne náročný. Na čo by ste si mali dať pozor, aby ste boli pripravení na akékoľvek počasie a všetky možné prekvapenia na trase?

Prečítajte si náš článok a zistite, aká priedušnosť, nepremokavosť, vetranie, tepelný komfort a odporúčaná doba používania vám budú najviac vyhovovať! Pozrime sa na rozdiely medzi nimi.


Vetrovka - na čo sa zamerať pri kúpe?


Cyklistická vetrovka - Rogelli CORE - ľahká, priedušná, s reflexnými prvkami

Už jej názov napovedá, na čo sa používa - chráni pred vetrom. Nemôžeme však očakávať, že bude izolovať od chladu. Vďaka tomu je to veľmi univerzálny kus oblečenia, ktorý sa hodí do rôznych poveternostných podmienok. V teplých, horúcich, ale veterných dňoch ju stačí prehodiť cez tenkú blúzku a získate optimálne pohodlie. V chladných dňoch stačí pridať jednu alebo dve teplejšie vrstvy, napríklad termoprádlo alebo kvalitný fleece, a užívať si teplo.

Pri výbere vetrovky by ste sa mali riadiť jej hmotnosťou - ľahké vetrovky budú počas jazdy na bicykli pohodlnejšie a v batohu zaberajú menej miesta. Ich veľkou výhodou je priedušný a rýchloschnúci materiál. Pri konečnom výbere sa nezabudnite pozrieť aj na materiál, z ktorého je vyrobená - ten má vplyv na odolnosť vetrovky.

Odporúča sa, aby bunda mala v podpazuší vetracie otvory, ktoré pomáhajú regulovať telesnú teplotu a zabraňujú nadmernému poteniu pri jazde na bicykli. Profesionálna cyklistická vetrovka je zvyčajne vybavená reflexnými prvkami, ktoré výrazne zlepšujú viditeľnosť cyklistu vo vonkajších podmienkach. Túto funkciu by ste rozhodne nemali prehliadať.

Pri vetruodolnej bunde sú dôležité aj rukávy, ktoré by mali byť na zápästí zakončené gumou, čím sa minimalizuje množstvo studeného vzduchu, ktorý prichádza do kontaktu s horúcim telom. Rovnako dôležitý je vysoký golier, ktorý chráni krk počas jazdy.


Cyklistická vesta - malá, veľká vec


Cyklistická vesta je ideálnym riešením, ak radi jazdíte počas prechodných období, keď často dochádza k veľkým teplotným výkyvom, silnému vetru alebo dokonca zrážkam. V takýchto dňoch bude ideálna bunda bez rukávov, ktorá zabezpečí tepelný komfort a zároveň poskytne ochranu pred nepríjemným vetrom a dažďom. Rovnako ako pri vetrovke, aj pri jej kúpe sa oplatí venovať dostatečnú pozornosť materiálu, z ktorého je vyrobená; okrem ideálneho tepelného komfortu je dôležité, aby materiál odvádzal prebytočnú vlhkosť. Hodiť sa vám budú aj ďalšie technológie, ako napríklad vetruodolná membrána alebo vodoodpudivá vrstva - to sú veci, ktoré majú pozitívny vplyv na vaše zdravie a umožňujú vám užívať si cyklistiku aj v nepriaznivom počasí.

Ľahká vesta od spoločnosti KAYMAQ. Celý chrbát je vyrobený zo sieťoviny, ktorá umožňuje rýchle odparovanie prebytočnej vlhkosti a udržiava chrbát v suchu.

Cyklistická vesta KAYMAQ sa po zložení zmestí do dlane

Cyklistická vesta sa vám bude hodiť aj počas prestávok v jazde. Keď sa prestaneme zahrievať, aj malý poryv vetra môže spôsobiť prechladnutie.  Kvalitná cyklistická vesta odvádza vlhkosť a udržuje teplo. Venujte pozornosť modelu, pretože niektoré majú predĺženú zadnú časť, ktorá zakrýva chrbát, a ten je počas jazdy obzvlášť náchylný na vietor. Ak chcete mať v teple aj krk, vyberte si vestu s vysokým golierom.

Výhody cyklistickej vesty sa tým nekončia. Vyberte si taký, ktorý má reflexné prvky. Dôležité je tiež, aby bol ľahký a ľahko sa balil. Nezabudnite, že nesmie príliš tesne obopínať vaše telo, ale nesmie byť ani príliš voľná, aby sa k vášmu telu nedostal studený vzduch.


Cyklistická mikina - prečo je dobré ju mať a čím sa líši od klasickej bavlnenej mikiny?


Cyklistická mikina KAYMAQ model W15 - žiarivé farby, jedinečný dizajn

Cyklistická mikina sa od bavlnenej mikiny líši najmä svojím strihom. Cyklistická mikina má dlhší zadný diel, ktorý chráni citlivú spodnú časť chrbta pred vetrom. Predstavte si, že by ste jazdili v klasickej mikine s výraznou prednou časťou - váš chrbát by bol čiastočne odhalený. Za zmienku stojí aj to, že mikina má v spodnej časti sťahovaciu šnúrku, takže si môžete ľahko udržať dostatočný tepelný komfort aj pri jazde vysokou rýchlosťou alebo v silnom vetre.

Pri kúpe cyklistickej mikiny nezabudnite na rukávy - musia mať raglánový strih, aby bola zaistená úplná voľnosť v oblasti ramien, čo je mimoriadne dôležité pri manévrovaní na riadidlách.

Rovnako ako pri vyššie uvedených odevoch je veľmi dôležitá cirkulácia vzduchu pod oblečením, preto si nezabudnite obliecť niečo priedušné. Niektoré materiály, najmä hrubšie, nie sú vhodné na cyklistiku. Za zváženie však stoja dodatočné vetracie vložky zo sieťoviny, ktoré výrazne prispievajú k lepšiemu pohodliu.

Pri výbere ideálneho vrchného cyklistického oblečenia, či už ide o vetrovku, cyklistickú vestu alebo cyklistickú bundu, sa oplatí venovať pozornosť niekoľkým základným, ale podstatným prvkom:

  • dlhší chrbát na ochranu chrbta pred chladom
  • zvýšený golier na ochranu krku pred vetrom
  • reflexné vložky na zachovanie bezpečnosti
  • priedušný materiál

Napokon, mikina musí spĺňať aj vaše individuálne preferencie. Pri nakupovaní by ste mali dôverovať predovšetkým vlastnej intuícii a zohľadniť, čo potrebujete a s akými situáciami sa môžete na ceste stretnúť. Každý cyklista má svoj vlastný individuálny štýl jazdy a tréningu. Prajeme vám, aby ste si vybrali to najlepšie cyklistické vybavenie! So športovým pozdravom vám želáme šťastnú cestu!

pridať komentár

Polia označené (*) sú povinné Vaše údaje spracujeme v súlade s našimi Zásady ochrany osobných údajov.