Počas chladných alebo zimných dní vzniká pomerne zásadná dilema: čo si obliecť na bicykel? Vetrovka na bicykel, nepremokavá bunda alebo softshellová bunda? Čo si vybrať?

Počasie v našej krajine vie byť veľmi vrtošivé. Každý, kto trávi čas aktívne vonku, to veľmi dobre pozná. Či už ideme na túry do hôr, trávime čas na turistickom chodníku alebo bicyklujeme, silný vietor a vlhkosť si môžu vybrať svoju daň.
Niet divu, že výrobcovia outdoorového či cyklistického oblečenia sa snažia svojim zákazníkom ponúkať oblečenie, ktoré má účinne chrániť pred nepriaznivými podmienkami. Jedným z najdôležitejších prvkov je bezpochyby bunda. V súčasnosti nájdeme na trhu množstvo rôznych návrhov. Poďme si teda overiť, ktorý z nich sa oplatí vybrať.

Ponuka cyklistické bundy Je veľmi široký na ochranu pred vetrom a dažďom. Spomedzi nich môžeme okrem iných spomenúť aj tie obľúbené cyklistické vetrovky, plášte do dažďa a cyklistický softshell. Nižšie nájdete zoznam, do ktorého sme zaradili najdôležitejšie vlastnosti jednotlivých typov bundy.


Cyklistická bunda typu vetrovka


Ide o jeden z najobľúbenejších modelov outdoorových búnd, ktorý všetci dobre poznáme. Tento typ bundy je na trhu dostupný už mnoho rokov. Vetrovky sú zvyčajne vyrobené zo 100 % polyesterových vlákien. Vetrovky sú veľmi ľahké a po zložení nezaberajú veľa miesta. Niektorí považujú za ich nevýhodu absenciu vrstvy na ochranu pred chladom. To je však zároveň silnou stránkou tohto typu oblečenia. Vetrovky sa dajú nosiť počas teplých dní (v takom prípade stačí, ak si pod ňu oblečiete športové tričko) aj pri nízkych teplotách (v takom prípade je dobré kombinovať ich s termo kabátom alebo teplou mikinou).

  • Priedušnosť: veľmi dobrá, vetrovka poskytuje pohodlie, umožňuje pokožke dýchať.
  • Nepremokavosť: nízka, vetrovky neposkytujú ochranu pred dažďom.
  • Odvetrávanie: veľmi dobré, vetrovky tohto typu rýchlo schnú, nespôsobujú zvýšené potenie.
  • Tepelný komfort: nechráni pred chladom, vyžaduje ďalšie vrstvy oblečenia.
  • Kompaktnosť: vďaka tenkému a ľahkému materiálu zaberá málo miesta.
  • Odporúčané obdobie: jar, leto, jeseň.


Nepremokavá cyklistická bunda


Ľudia, ktorí sa chcú chrániť nielen pred nepríjemnými nárazmi vetra, ale aj pred vodou, by mali zvážiť kúpu nepremokavej bundy. Bundy tohto typu sú vyrobené z membrány, čo je tenká vrstva plastu. Na zvýšenie odolnosti proti vlhkosti je navyše chránený lamináciou, t. j. pridaním dvoch vrstiev tkaniny - vonkajšej a vnútornej. Vďaka tomu bundy do dažďa poskytujú nielen účinnú ochranu pred dažďom, ale aj zachovávajú pohodlie používateľa.

  • Priedušnosť: hoci ide o nepremokavé bundy, účinne odvádzajú vlhkosť od pokožky a oblečenia a umožňujú pokožke dýchať.
  • Nepremokavosť: vysoká, najvyššia pri dvojvrstvových bundách.
  • Vetranie: obmedzené v závislosti od použitej membrány a typu laminácie. Vetranie je účinnejšie pri nižších teplotách.
  • Tepelný komfort: bunda nechráni pred chladom, v chladnejších dňoch si vyžaduje vrstvu tepelného oblečenia.
  • Kompaktnosť: o niečo ťažšia ako vetrovka, po zložení zaberá viac miesta.
  • Odporúčané obdobie: jar, leto, jeseň.

 

Tento model pochádza zo série Trekking, ale je ideálny na mestskú cyklistiku alebo pešiu turistiku.

 


Softshellová / zimná cyklistická bunda


Ďalšou možnosťou, ktorá vás ochráni nielen pred vetrom, ale v tomto prípade aj pred chladom, je softshellová bunda. Tento typ bundy je ideálny najmä počas chladnejších dní. A čo presne je softshellová bunda? Softshellové bundy sa skladajú z dvoch vrstiev materiálu. Prvou vrstvou je mäkký materiál (napr. fleece), ktorý chráni pred chladom. Druhú vrstvu na vonkajšej strane bundy tvorí hrubá tkanina, ktorá obmedzuje prenikanie vetra. Veľkou výhodou softshellových búnd je, že sú ľahké a v porovnaní s inými zimnými bundami zaberajú málo miesta. Na druhej strane však neposkytujú úplnú ochranu pred dažďom. Našťastie sú na trhu modely s membránou a modely, ktorých vonkajšia vrstva je potiahnutá špeciálnym prostriedkom, ktorý zabraňuje prenikaniu vody do tkaniny.

Zimná cyklistická bunda KAYMAQ - vetruvzdorná, priedušná, zateplená zvnútra fleecom.

  • Priedušnosť: veľmi dobrá, poskytuje pohodlie počas fyzickej aktivity.
  • Nepremokavosť: nízka, o niečo vyššia v bundách s nepremokavou vrstvou alebo softshellových bundách s membránou.
  • Odvetrávanie: veľmi dobré, umožňuje pokožke dýchať.
  • Tepelný komfort: účinne chráni pred chladom.
  • Kompaktnosť: veľmi ľahká bunda, ktorá po zložení zaberá málo miesta.
  • Odporúčané obdobie: neskorá jeseň, zima, skorá jar.

Ak by sme to mali zhrnúť, každá cyklistická bunda má svoje silné a slabé stránky, čo znamená, že nie je vhodná do každých podmienok. Pri výbere novej bundy je dôležité si uvedomiť, že univerzálne riešenia prakticky neexistujú. Pri kúpe akejkoľvek novej bundy preto nezabudnite zohľadniť ročné obdobie a prevládajúce poveternostné podmienky, ako aj typ aktivity, na ktorú ju plánujete nosiť. Len tak nájdete tú najlepšiu bundu, ktorá vám zaistí pohodlie v každej situácii.

pridať komentár

Polia označené (*) sú povinné Vaše údaje spracujeme v súlade s našimi Zásady ochrany osobných údajov.