Skontrolujte, ktorý nosič bicyklov bude vhodný pre váš bicykel.

Nosič bicyklov je doplnková výbava bicyklov, ktorá sa ukazuje ako neoceniteľná najmä pri dlhších cestách. Pri hľadaní toho správneho modelu by ste mali venovať pozornosť niekoľkým dôležitým prvkom. V prvom rade by mal byť nosič prispôsobený typu bicykla.

odporúčame, aký nosič bicyklov kúpiť.

Bagażnik do gravela lub MTB full TOPEAK

fotografiu. 1 - model nosiča batožiny TOPEAK Tetrarack pripevnené suchým zipsom. Určené pre cestné, štrkové alebo MTB Enduro / All-mountain bicykle s odpružením typu "FULL"

Typy nosičov bicyklov

Základná klasifikácia nosičov bicyklov zohľadňuje spôsob pripevnenia ich k rámu bicykla:

Klasické zadné nosiče sú použiteľné pre rámy, ktoré majú príslušné montážne otvory. Najčastejšie sa montuje v štyroch bodoch – dva na ráme v blízkosti osi zadného kolesa a dva na horné trubky zadného trojuholníka rámu.

Stojany na bicykle na sedlovke bude fungovať v prípadežiadny seriál inštalačné otvorynapríklad na MTB bicykli. Vyznačujú sa o niečo nižším užitočným zaťažením ako klasické modely so zadnou montážou.

Predné nosiče pre nohy vidlíc nazývajú sa lowriderami. Niektoré modely je možné namontovať priamo cez špeciálne montážne otvory, ostatné sú pripevnené pomocou oceľové svorky.

Stojany na kotúčové brzdy alebo bežné sa vyberajú s ohľadom na veľkosť kolesa. Tieto typy modelov sa montujú pod brzdu. Niektoré sú navyše vybavené madlami, ktoré sú pre väčšiu stabilitu pripevnené k horným trubkám zadného trojuholníka rámu.

Klasyczny bagażnik rowerowy  pod hamulce tarczowe

fotografiu. 2 - klasický nosič kotúčových bŕzd. Na obrázku nosič TOPEAK s taškou Batoh MTX

Bagażnik rowerowy do sztycy podsiodłowej

fotografiu. 3 Príklad nosič bicyklov na sedlovku integrovaný priamo s taškou na bicykel. Nechýbajú samozrejme ani samotné kufre

Na čo sa zamerať pri kúpe nosiča bicyklov?

Jedným z prvkov, ktorý sa oplatí venovať pozornosť pri hľadaní toho správneho nosiča bicyklov je materiál výroby. Obľúbené sú hliníkové a oceľové modely. Výrobcovia ponúkajú aj konštrukcie z titánových rúr, menej často z plastu.

Materiál použitý pri výrobe topánky ovplyvňuje jej výkon hmotnosť. základný model hliník váži cca 600-900 gramov a unesie váhu do cca 25 kg. Pre kufre oceľ treba počítať s o niečo vyššou hmotnosťou (do cca 1800 gramov), ale aj s možnosťou prepravy ťažších nákladov – zvyčajne do cca 40 kg. Modelky titán spájajú nízku hmotnosť a relatívne vysokú nosnosť. Ide však o niche produkty, ktorých kúpa je spojená s o niečo vyššou cenou. Všeobecne sa však uznáva, že maximálne zaťaženie nosiča batožiny pri bicyklovaní by malo byť nižšie, ako deklaruje výrobca.

Sú tiež dôležité typy spojovacích prvkovo ktorých sa hovorilo vyššie. Voľba riešenia závisí najmä od modelu bicykla, ktorý máme a akým spôsobom sa naň dá nosič bicyklov uchytiť.

Ako vybrať nosič bicyklov?

Teraz sa pokúsime navrhnúť ako si vybrať model nosiča bicyklov.

Najprv by ste mali skontrolovať či sú v ráme bicykla vhodné montážne otvory. Mali by byť umiestnené v rámových trubkách v blízkosti osi zadného kolesa a v blízkosti priečnika spájajúceho sedlové vzpery.

Výber kufra závisí aj od typ bŕzd. V prípade ráfikových bŕzd sa na bicykel hodí prakticky akýkoľvek nosič. Iná situácia je pri kotúčových brzdách. Uistite sa, že brzdový strmeň na zadnom kolese neprekáža spodnému montážnemu otvoru kufra. Ak je to tak, najlepšou voľbou bude nosič namontovaný pod kotúčové brzdy.

Je to tiež dôležité veľkosť kolies. Väčšina výrobcov v popise uvádza informáciu o veľkosti kolies, pre ktoré bol model nosiča bicyklov navrhnutý.

Na druhej strane modely sedlovky pasujú takmer na akýkoľvek typ bicykla. Neodporúčajú sa len pre fulli s veľkým zdvihom zadného zavesenia.

Výber správneho modelu nosiča bicyklov závisí od viacerých prvkov. Stojí za to dôkladne analyzovať, na aké vzdialenosti a s akou záťažou sa mienime pohybovať. Do veľkej miery však výber modelu závisí od toho, akými riešeniami je bicykel vybavený – vrátane toho, či má špeciálne montážne otvory.

Zoznam 12 najobľúbenejších modelov nosičov bicyklov

pridať komentár

Polia označené (*) sú povinné Vaše údaje spracujeme v súlade s našimi Zásady ochrany osobných údajov.