Ako cyklista si musíte dávať pozor na prekážky na cestách, cyklotrasách a dávať pozor napríklad na deti, ktoré jazdia s vami. Okrem toho nemôžete predvídať, čo urobia ostatní účastníci cestnej premávky. Chvíľka rozptýlenia a padáte na zem, často s veľkou rýchlosťou a silou. Ak by ste mali prilbu s technológiou MIPS, bola by bez otrasov mozgu a niekoľkých ďalších zranení...

Prečo si potrebujete zaobstarať správnu cyklistickú prilbu? Počas bicyklovania na vás, vašich príbuzných či priateľov číhajú rôzne nebezpečenstvá. Terénne prekážky, pády cez konáre, obrubníky, kamene – mdloby. Chvíľka nepozornosti a narazíte si hlavu na tvrdý povrch. To isté sa vám môže stať v horskom zjazde alebo na ceste v obrovskej rýchlosti až 80 km/h. "Na ceste som opatrný, jazdím opatrne...a prečo niekoho strašiť?" Len na ceste nie ste len sami.


Keby to bolo len na tebe...ale nie celkom na tebe


Podľa údajov poľského policajného riaditeľstva došlo v roku 2017 v dôsledku nedania prednosti dvojkolesových vozidiel k 1 329 nehodám. Žiaľ, 9 cyklistov zomrelo v dôsledku dodržiavania prednosti v jazde a zvyšok utrpel ľahšie alebo ťažšie zranenia. Pre neprimerané prispôsobenie rýchlosti alebo nesprávny predbiehací manéver zomrelo 42 cyklistov. Rovnaké manévre motorových vozidiel viedli k viac ako 400 nehodám s účasťou dvojkolesových vozidiel a štatistických údajov je oveľa viac. Nesprávne vyhýbanie sa, obchádzanie, cúvanie alebo nedodržiavanie primeranej vzdialenosti od cyklistu znamená ďalších niekoľko desiatok usmrtených a niekoľko stoviek zranených.

Desivá štatistika, však?! Toľko katastrofa pre ostatných účastníkov cestnej premávky... Každá z týchto nehôd mala za následok napríklad zlomeniny končatín, rebier, bedrovej panvy, poranenia chrbtice. Často sú to zmeny, ktoré sa dajú vyliečiť, ale nie poškodenie mozgu. Silný otras mozgu, nezvratné zmeny v mozgovom tkanive a následne parézy končatín, mentálna retardácia, zlomeniny lebky sú často veľmi ťažko liečiteľné (dlhodobá rehabilitácia) alebo neliečiteľné poranenia. Cyklistická prilba MIPS im môže zabrániť.


Technológia MIPS - čo to je?


Pred čím a za akých okolností cyklistická prilba chráni, už viete. Samotná prilba však často nestačí. Bežný model čiastočne zakryje temeno, lebku a tlmí náraz. Môže sa však pohnúť, spadnúť alebo sa zlomiť. Keď sa skotúľate a znova udriete hlavou na tvrdom povrchu bez krytu, riziko prežitia sa zníži o 85 %.

MIPS (MULTI-DIRECTIONAL IMPACT PROTECTION SYSTEM) je viacsmerný systém ochrany proti nárazu. Systém je založený na špeciálnej konštrukcii cyklistickej prilby, ktorá izoluje hornú škrupinu od mäkkej vnútornej výstelky. Obe časti sa navzájom priamo neovplyvňujú. Počas nárazu alebo trenia škrupina vníma impulz a jemne sa pohybuje, čím sa prispôsobuje typu nárazu. Vnútorná časť zostáva na svojom mieste, čím zabraňuje posúvaniu prilby a odhaľuje citlivé miesta. To je dôležité najmä pri opakovanom náraze hlavy o zem, šikmom náraze alebo páde pod veľkým uhlom – strmé klesanie alebo pád z výšky.

Czy warto mieć kask z mips - badania testy


Čo sa stane s vašou hlavou pri nehode?


Ak spadnete z bicykla na zem, robíte niečo, čo neviete... otočíte hlavu. Toto je mimoriadne dôležitá informácia, pretože to robíte inštinktívne a zakaždým, aj keď narazíte do auta alebo prekážky. Neútočíte čelne čelom, ale vyhnete sa hrozbe. V súčasnosti prilby väčšinou chránia pred priamym úderom, nie však vždy proti diagonálnemu – pod uhlom, do strany. A tam je hlava veľmi citlivá, lebo lebka zakrýva mozog najmenej. Citlivé miesta odhaľujete nielen intuitívne, ale zotrvačnosťou do nich aj veľakrát zasiahnete. Obyčajná prilba spadne a dôjde k tragédii ...

Technológia MIPS absorbuje bočný náraz cez škrupinu. Nedochádza k nadmernému, rýchlemu posunu hlavy a mozgu, čo chráni citlivý orgán pred šokom. Značka Giro - známy a uznávaný výrobca cyklistických prilieb zdôrazňuje, že ich modely chránia pred rotačným pohybom znížením rotačných síl. Úžasné, však? A to je vedecky dokázané...

Kask z MIPS czy warto - obraz ruchu rotacyjnego

MIPS  czy warto kupić / miec - porównaniue kasków z i bez MIPS badanie test laboratoryjny


Kvalitu cyklistických prilieb MIPS potvrdzujú testy


Jedno z najznámejších a najpokročilejších technologických laboratórií Testfakta, SP Sveriges Tekniska Forskningslaboratorium vo švédskom Borås, testovalo okrem iného prilby značky MIPS. Giro, Bell alebo Lazer. Cyklistické prilby s technológiou MIPS a bez nej sú umiestnené na piatich figurínach.

Po nárazovej skúške sa analyzovala deformácia mozgového tkaniva. Čím vyššia je deformácia, zmeny v mozgovom tkanive, tým väčšia je šanca na otras mozgu a iné zranenia. Štúdia ukázala, že cyklistické prilby MIPS znížili napätie mozgového tkaniva 4-krát. Teraz viete, čo je MIPS, ako funguje, pred čím chráni ...


Ako nasadiť cyklistickú prilbu MIPS a kde ju hľadať?


Tu sa o zásoby netrápte, pretože autorizované predajne ako sú cyklopredajne majú profesionálny servis, ktorý vám pomôže upraviť veľkosť prilby, jej profil a účel. Personál vám poradí s dokonalou veľkosťou, označí najlepšiu pánsku cyklistickú prilbu, dámsku cyklistickú prilbu alebo detskú cyklistickú prilbu. Skúsený predajca vám odporučí dobrú MTB cyklistickú prilbu alebo mestskú cyklistickú prilbu. Ak by ste si to radšej pozreli...

Pamätajte! Prilba musí priliehať, preto si vyberte správnu veľkosť tak, že si hlavu zmeriate centimetrom 1 cm nad uchom a spánkom alebo použite popis výrobcu. Niektoré modely majú špeciálnu technológiu auto-fit s nastaviteľným napnutím na pohyblivom prvku, preto si pozorne prečítajte špecifikácie konkrétnej prilby.

Je technológia MIPS funkčná a užitočná? Skôr rečnícka otázka, pretože, ako ukazujú štatistiky z úvodu a vedecké štúdie, nehody cyklistov sa počítajú na tisícky a ich zranenia sú pomerne rozsiahle... Cyklistické prilby samy o sebe zvyšujú šancu na prežitie nehody o 85 %. Cyklistické prilby MIPS ešte štvornásobne znižujú riziko pádu na hlavu ... čo vám umožňuje vrátiť sa do normálneho života, plnej mobility a niekedy vyviaznuť z vážnej nehody bez väčších zranení.


Ak chcete vidieť, o čom hovoríme, pozrite si našu ponuku nižšie

pridať komentár

Polia označené (*) sú povinné Vaše údaje spracujeme v súlade s našimi Zásady ochrany osobných údajov.