Na krátke cyklistické výlety sa oplatí vziať si so sebou ďalšie príslušenstvo na bicykel alebo jedlo. Batohy na bicykle a tašky na bicykle sú ideálne ako miesto na prepravu takýchto vecí. Stojí za to zvážiť klady a zápory modelov dostupných na trhu a overiť si, ktorý z nich bude optimálnou voľbou na krátku jazdu. Pozývame vás, aby ste si prečítali našu analýzu.

Na čo si dať pozor pri výbere batohu alebo tašky na bicykel?

 

Predovšetkým by mal vybraný model plne vyhovovať vašim individuálnym potrebám. Inú kapacitu batohu využijeme počas krátkej prechádzky na bicykli a inú vo chvíli, keď sa vydáme niekoľkohodinový výlet alebo do práce a musíme si aj vziať potrebnú elektroniku alebo napríklad jedlo. V súvislosti s tým môžeme kapacitu batohu alebo tašky na bicykel označiť za jedno zo základných kritérií výberu.

Aká kapacita je optimálna?

Na krátke výlety si vystačíte s malými batohmi alebo taškami s kapacitou do 10 litrov. Takýto model bez problémov pojme malú sadu náradia na opravu kolesa, fľašu s vodou a ovocie a energetické tyčinky. Ak máte obavu, že sa počas výletu pokazí počasie, určite zvážte batoh s kapacitou okolo 15 – 20 litrov. Potom si budete môcť pribaliť aj nepremokavú bundu, fotoaparát, lekárničku alebo aj porciu jedla navyše. Čím väčší batoh je, tým viac do neho schováme. Súčasne však rastie jeho váha a fyzické zaťaženie počas jazdy. Je dobré to mať na pamäti najmä pokiaľ sa chystáte na hromadný výlet na bicykli. Celkovú váhu batožiny totiž môžete rozložiť medzi všetkých účastníkov výpravy, tak aby bol výlet komfortný a predovšetkým bezpečný pre každého z nich.

Väčšie batohy ponúknu kapacitu dokonca 30 alebo aj viac litrov. Jedná sa o modely určené na dlhšie výlety, ale dovnútra sa zmestí naozaj veľa užitočných vecí. Skvele sa hodí okrem iného na niekoľkodenné výlety na bicykli so stanovaním. Objem vybraného modelu by však mal byť prispôsobený predovšetkým vašim individuálnym potrebám a cyklistickým plánom, ale najobľúbenejšou voľbou na krátke výlety zostávajú batohy s objemom v rozmedzí 10-20 litrov. Sú úplne dostačujúce.

 

Charakteristika dobrého batohu na bicykel

 

Kvalitný batoh na bicykel býva vyrobený z materiálu odolného voči atmosferickým vplyvom a intenzívnej záťaži pri používaní. Pred nákupom skontrolujte či má vybraný model zosilnené vlákna, ktoré minimalizujú riziko predrenia batohu. Ďalším dôležitým kritériom výberu je váha batohu, tá totiž pre cyklistu predstavuje dodatočnú záťaž. Samozrejme platí, že čím ľahší, tým lepší. Medzi ďalšie aspekty patrí možnosť intuitívnej montáže fľaše alebo zásobníka na vodu, prípadne držiaka na prilbu. Správna regulácia batohu má priamy vplyv na jeho plné prispôsobenie telu cyklistu a zároveň aj na pohodlie a bezpečnosť počas jazdy. A nakoniec je vhodné zvážiť aj nákup obalu, ktorý by batoh chránil pred dažďom a snehom a taktiež estetickú stránku vybraného modelu. Každý z nás chce predsa vyzerať dobre, a to aj počas jazdy na bicykli.

Batoh na bicykel ERGON s kapacitou 15 litrov + 2 litrový zásobník na vodu

Nevýhody používania batohu na bicykel

Samozrejme, aj batohy na bicykel majú svoje vady. Patrí k nim predovšetkým dodatočná záťaž cyklistu počas jazdy, čo môže mať vplyv na celkovú výdrž a rýchlejšiu únavu. Čím viac je organizmus unavený, tým jednoduchšie nastupuje nepozornosť a prípadná nehoda. Únava má negatívny vplyv na bezpečnosť jazdy. Okrem toho batoh predstavuje dodatočný prvok na chrbte cyklistu, ktorý sa počas jazdy môže zaháknuť o vetvu alebo iné prekážky, preto je nutné zachovať opatrnosť. Výber nekvalitného batohu môže mať za následok premočenie výbavy alebo bolestivé odreniny na tele cyklistu, preto je pred nákupom potrebná dobrá analýza. Kvalitný batoh bude dobrou voľbou aj na krátke cyklistické výlety.

 

Tašky na bicykel - alternatíva batohu

 

Populárnou alternatívou batohov na bicykel sú tašky na bicykel. Jedná sa o tašky, ktoré sa montujú priamo na zadný nosič, pod sedlo, na rám alebo prednú vidlicu. Na ich montáž je nutné využitie predného nosiča na bicykel a ten môže pre kupujúceho predstavovať dodatočný výdaj. Na krátke prechádzky na bicykli môžete siahnuť po jednotlivých taškách s kapacitou od 5 do 10 litrov. Na trhu však bez problémov nájdeme aj modely ponúkajúce objem do 30 litrov/kus. Posledné spomínané sú skvelé pokiaľ sa chystáte na dlhšiu výpravu.

Máte väčšiu batožinu? Na pomoc prichádza poľská značka EXTRAWHEEL, ktorá okrem tašiek na nosič vyrába aj špeciálne prívesy na tašky/tašky na bicykel

Vlastnosti dobrej tašky na bicykel

Vysoko kvalitné tašky na bicykel môžu mať veľa vlastností. V prvom rade nezaťažujú priamo organizmus cyklistov, pretože sú montované na bicykli a nie je ich nutné nosiť na chrbte. Vďaka tomu je pohyb za jazdy jednoduchší a pohodlnejší, čo sa môže prejaviť aj na bezpečnosti. Nastavenie objemu tašky alebo tašiek (možno ich používať v páre alebo jednotlivo) podľa potrieb užívateľa uľahčí uloženie všetkého, čo budete počas výletu na bicykli potrebovať. Na krátkych trasách nebudete potrebovať veľké množstvo vecí, takže si bez problémov vystačíte s jednou menšou taškou na bicykel.

Sada vysoko kvalitných tašiek EXTRAWHEEL od poľského výrobcu, vyrobených v Poľsku. Celkový objem tašiek je 50 litrov.

Nevýhody používania tašiek na bicykel

Podobne ako batohy nie sú tašky na bicykel úplne bez vád. Na ich montáž môže byť potrebný dodatočný nosič a ten predstavuje dodatočný výdaj. V niektorých situáciách nebude možné takúto tašku vôbec namontovať. Okrem toho môže pri nesprávnom naložení dôjsť nerovnomernému rozloženiu váhy a unášaniu cyklistu na jednu (ťažšiu) stranu. V súvislosti s tým je veľmi dôležité správne rozložiť váhu vybavenia na dve komory, pokiaľ teda využívate dve tašky. Menší problém bude s jednou taškou umiestnenou pod sedlom alebo v blízkosti rámu kolesa. Tašky majú tiež bezprostredný vplyv na váhu bicykla, rozhodne nie sú vhodné pokiaľ chcete udržať čo najnižšiu hmotnosť bicykla. V iných situáciách sú skvelou voľbou na krátke výlety po meste alebo okolí.

Tašky na bicykel aj batohy na bicykel majú svojich priaznivcov i odporcov. Výber necháme na Vás, ale pamätajte, že by mal zodpovedať Vašim potrebám osobným preferenciám. Pamätajte na svoju bezpečnosť a pohodlie za každých okolností.

pridať komentár

Polia označené (*) sú povinné Vaše údaje spracujeme v súlade s našimi Zásady ochrany osobných údajov.