Správny výber okuliarov na bicykel je úplný základ. To platí pre rekreačných cyklistov, ale rovnako tak pre tých najlepších profesionálov. Správne vybraný model Vám zaistí pohodlie a bezpečnosť počas jazdy, ale tiež ochráni zrak užívateľa. Na čo si počas výberu športových okuliarov dať pozor? Siahnuť po fotochromatických okuliaroch alebo radšej vybrať model s výmennými sklami? Na to sa dnes spoločne pozrieme.

Aké vlastnosti ponúkajú kvalitné cyklistické okuliare?

Bez ohľadu na užívateľské preferencie existuje niekoľko kľúčových vlastností, ktoré by kvalitné cyklistické okuliare mali spĺňať. Cyklistické vybavenie by v žiadnom prípade nemalo obmedzovať zorné pole cyklistu, a preto sa hovorí, že najlepšie okuliare také, ktoré počas jazdy nie je vidieť. Pokiaľ okuliare počas jazdy poskytujú neobmedzenú viditeľnosť a výrazný obrat, majú automaticky pozitívny vplyv na pohodlie a bezpečnosť cyklistu počas jazdy.

Okrem toho by okuliare mali účinne chrániť oči cyklistov pred:

  • prachom;
  • Veternými poryvmi;
  • dažďom;
  • hmyzom;
  • kamienky;
  • vetvami;
  • UV žiarením.

Odolnosť a prispôsobenie individuálnym potrebám

Okuliare na bicykel by mali ponúknuť vysokú odolnosť A to sa týka nielen šošoviek, ale aj samotných obrúčok. Počas jazdy na bicykli sa totiž môže stať všeličo, nehody nevynímajúc. Kvalitné okuliare pri náraze neprasknú a vďaka tomu dochádza k minimalizácii rizika poškodenia zraku prípadnými úlamkami. Väčšina renomovaných značiek v súčasnosti vyrába okuliare na bicykel z odolného a zároveň veľmi praktického polykarbonátu. Ďalšími parametrami, ktoré nemožno zabudnúť, sú správne prispôsobenie okuliarov vzhľadom na hmotnosť užívateľa, veľkosť a typ šošoviek av neposlednom rade tiež priľnutie okuliarov k tvári. Tieto aspekty majú priamy vplyv na komfort počas jazdy.

Aké sklá vybrať?

Z užívateľského hľadiska je výber správneho druhu skiel veľmi dôležitým parametrom. V súčasnosti trh ponúka nepreberné množstvo modelov cyklistických okuliarov, ale medzi tie najpopulárnejšie sa radí nasledujúce:

  • obyčajné okuliare;
  • okuliare s fotochromatickými sklami;
  • okuliare s výmennými sklami.

V nasledujúcom texte sa zameriame na porovnanie výhod a nevýhod posledných dvoch spomínaných druhov. Teda tých, ktoré sa v posledných rokoch stávajú skutočným hitom a zároveň cyklistom pomáhajú chrániť ich zdravie a zachovať bezpečnosť a pohodlie.

Okuliare s fotochromatickými sklami a ich vlastnosti

Tento druh okuliarov je skutočnou lahôdkou pre priaznivcov noviniek z oblasti techniky. Fotochromatické sklá majú totiž jednu špeciálnu vlastnosť. Počas jazdy na slnku samy stmavia a následne sa zase rozjasnia, akonáhle slnko zmizne za obzorom. Je to veľmi praktické riešenie pre osoby, ktoré rady jazdia v teréne. Napríklad v lese alebo na horách. Počas takej jazdy totiž často dochádza k zmene prostredia a chvíľu tak ideme tienistom lese a následne zase po preslnenej čistinke. V takých podmienkach by výmena skiel mohla mať negatívny vplyv na komfort a rýchlosť jazdy. Vďaka tomu sú fotochromatické okuliare veľmi obľúbené medzi priaznivcami aktívnej cyklistiky v prírode, ale aj mimo nej. Trh užívateľom ponúka celý rad stmievacích systémov. Existujú okuliare s batériou, ktorá pomáha pri stmavovaní, alebo sklá, ktoré to robia úplne automaticky.

Mínusy?

Okuliare tohto typu sú vhodné pre osoby, ktoré obvykle jazdia v prostredí, v ktorom sa často menia svetelné podmienky. Samotný proces stmievania a rozjasňovania však nie je okamžitý a pri rýchlej jazde sa môže stať, že používateľ nič neuvidí alebo sa bude sťažovať na zníženú ostrosť videnia či dokonca na oslnenie slnkom.

Okuliare s výmennými sklami - prečo ich kúpiť?

Mohlo by sa zdať, že okuliare s výmennými sklami sú momentálne najlepším riešením, aké trh ponúka. Ich používanie je stále rozšírenejšie a výrobcovia sa používateľom snažia ponúknuť ako najväčšie pohodlie. Na trhu preto môžeme nájsť okuliare s rôznymi systémami výmeny skiel, od nasadzovacích až po magnetické. Okuliare tohto typu sú veľmi univerzálne, pretože sa obvykle dodávajú s tmavými, bielymi a žltými sklami v balení. Pred nákupom si však skontrolujte, či sú dodávané žlté šošovky vybavené aj špeciálnym UV filtrom.

Mínusy?

Tento druh okuliarov sa skvele hodí do každých podmienok, podmienkou pre zachovanie funkcionality však zostáva výmena skiel, čo pre niektorých užívateľov môže počas jazdy v prostredí s premenlivými svetelnými podmienkami predstavovať určitý diskomfort. Preto je pred nákupom vhodné zvážiť, akým spôsobom budete okuliare používať a aký typ jazdy preferujete.

Zhrnutie

Okuliare s fotochromatickými sklami i okuliare s výmennými sklami majú svoje pre aj proti. Pre klasickú jazdu odporúčame tie s výmennými sklami, ponúkajú komplexnejšie využitie. Pokiaľ sa ale radi pohybujete v premenlivom prostredí s rôznou intenzitou slnečného žiarenia, potom pre Vás budú fotochromatické okuliare lepšou voľbou. Konečná voľba je samozrejme na Vás, ale výberu správneho riešenia sa rozhodne oplatí venovať čas.

TOP 10 najpredávanejších cyklistických okuliarov

pridať komentár

Polia označené (*) sú povinné Vaše údaje spracujeme v súlade s našimi Zásady ochrany osobných údajov.