Každý nadšenec cyklistiky vie, že výber správnych pneumatík má veľký význam pre pohodlie a bezpečnosť jazdy. Množstvo produktov a riešení dostupných na trhu však spôsobuje, že niekedy nevieme, aké pneumatiky na bicykel si vybrať. Preto sme pripravili krátkeho sprievodcu, ktorý vám pomôže vybrať tie správne pneumatiky.

Druhy bicyklových pneumatík

V súčasnosti je na trhu množstvo rôznych bicyklových plášťov, ktoré sú určené pre rýchlu jazdu po asfalte, v meste, v teréne a v horách. Preto ich môžeme rozdeliť na niekoľko typov podľa hrúbky plášťa, šírky plášťa bicykla či konštrukcie (tzv. skladané a drôtené plášte bez tuhej konštrukcie. Najčastejšie sa však plášte na bicykle delia na niekoľko typy vzhľadom na ich behúň. Sú to:

  • hladké pneumatiky (slick) - kladú malý odpor, čo vám umožňuje dosiahnuť vysokú rýchlosť, ale vyznačujú sa nízkou priľnavosťou,

WTB Plášť na bicykel THICKSLICK 29x2.1 . Hladký typ, veľkosť 29 palcov

  • terénne pneumatiky - majú veľmi výrazné bloky dezénu, sú ideálne do ťažkého terénu. Pri jazde po asfalte však kladú veľký odpor a sú hlučné.

WTB plášť na skladací bicykel NANO 700x40c so stredne agresívnym dezénom, určený pre bicykle GRAVEL

  • semi-slick pneumatiky - ich dezén nie je taký výrazný, neumožňujú dosiahnuť veľmi vysoké rýchlosti jazdy, ale fungujú dobre ako na asfalte, tak aj na štrkových cestách.

WTB Plášť na bicykel 650x47c skladací BYWAY TCS LFS 120TPI SG2

Čo treba zvážiť pri výbere pneumatík na bicykel?

Pri výbere plášťov na bicykel sa oplatí venovať pozornosť množstvu parametrov a faktorov, ktoré rozhodujú o tom, či daná pneumatika bude v našom prípade fungovať. Medzi mimoriadne dôležité vlastnosti bicyklovej pneumatiky treba spomenúť:

  • šírka pneumatiky; pamätajte, že by nemala byť širšia alebo užšia o viac ako 30% v porovnaní s továrenskými pneumatikami, navyše vôľa medzi pneumatikou a vidlicou bicykla nesmie byť menšia ako 4 mm.
  • veľkosť pneumatiky; by mal zodpovedať obvodu vašich kolies.
  • behúň; pneumatiky na bicykle s čistým, vysokým dezénom poskytujú lepšiu priľnavosť, nízke bloky dezénu sa premietajú do vyššej rýchlosti jazdy.

Pamätajte tiež na to, že pri výbere pneumatík na bicykel by ste mali prispôsobiť ich typu modelu bicykla, ktorý máte, spôsobu jazdy a oblastiam, na ktorých sa najčastejšie pohybujete.

Príkladné informácie o veľkosti na bočnici pneumatiky. Máme pneumatiku, ktorá pasuje na kolesá s rozmerom 700 a šírkou 40 C - tu je hodnota vyjadrená v mm, t.j. máme 40 mm

pridať komentár

Polia označené (*) sú povinné Vaše údaje spracujeme v súlade s našimi Zásady ochrany osobných údajov.