Nielen hmyz nám môže brániť v jazde... prečítajte si o výhodách cyklistických okuliarov a o tom, prečo sa oplatí mať ich vo svojom cyklistickom šatníku.

Všetci to poznáme, počas letnej popoludňajšej jazdy na bicykli si užívame ľahký vánok a obdivujeme úchvatnú prírodu, keď nám zrazu do očí vletí zatúlaná mucha alebo komár. Tento drobný hmyz môže cyklistom znepríjemniť život a pripraviť ich o všetku zábavu z jazdy. Okrem toho je dosť nebezpečný pre naše oči. Musíte vziať do úvahy, že ak nie ste schopní odstrániť cudzie teleso z oka sami, pravdepodobne budete musieť vyhľadať lekársku pomoc. Vyskytli sa prípady, keď profesionálni cyklisti museli prerušiť preteky, pretože im v oku uviazol malý hmyz.

Nielen hmyz nám môže účinne brániť v jazde. Fanúšikovia výkonnostnej jazdy, ako je Downhill, MTB a enduro, sa pravdepodobne už mnohokrát stretli s ťažkým blatom alebo prachom, ktorý sa dostal pod bicykle iných jazdcov.

Prečo je ochrana očí taká dôležitá a ako ich správne chrániť pri jazde na bicykli?

Oči sú najcitlivejším a najzraniteľnejším orgánom, preto je veľmi dôležité ich chrániť. Pri rekreačnej alebo pretekárskej cyklistike sa na ochranu očí používajú cyklistické okuliare. Dnes by som sa chcel na túto tému pozrieť bližšie a predstaviť vám 7 výhod cyklistických okuliarov.

Cyklistické okuliare FUNN SOLJAM s vymeniteľnými sklami čierne číre/modré



Cyklistické okuliare sú popri prilbe jedným zo základných prvkov, ktoré zabezpečujú bezpečnosť cyklistu. Hoci ich používajú najmä nadšenci rýchlejších foriem cyklistiky, možno ich úspešne používať aj na bežnú cyklistiku. Hlavné výhody okuliarov sú:

1. Pevná ochrana

Cyklistické okuliare na rozdiel od tradičných okuliarov poskytujú oveľa väčšiu ochranu vďaka lepšie padnúcemu tvaru a pevnejšej, objemnejšej konštrukcii. Okuliare chránia aj oblasť okolo očí a v kombinácii s celotvárovou prilbou úspešne chránia celú hlavu. (náš sortiment celoobličajových prilieb nájdete TU)

2. Integrácia s prilbou

Cyklistické prilby a okuliare sú dokonalou kombináciou. Vďaka špeciálnym úchytom možno okuliare bezpečne a prakticky pripevniť k prilbe. Pred kúpou okuliarov sa uistite, že sú kompatibilné s vašou prilbou. O tom, na čo sa ešte zamerať pri výbere okuliarov, napíšem neskôr v tomto článku.

3. Ochrana pred UV žiarením



Mnohí z nás často zabúdajú na škodlivé účinky ultrafialového žiarenia na naše oči. Počas jazdy na bicykli sme neustále vystavení slnečnému žiareniu, a teda aj UVA, UVB a UVC žiareniu. Dlhodobé účinky takéhoto vystavenia zahŕňajú nezvratné poškodenie, ktoré prispieva k vážnym očným ochoreniam. Väčšina cyklistických okuliarov (s výnimkou tých najlacnejších) poskytuje ochranu proti hlavným typom škodlivého žiarenia: UVA, UVB, UVC. V praxi je
najlepšie hľadať okuliare s označením UV400 (takýto filter poskytuje úplnú ochranu) alebo s označením 100 % ochrany
UVA, UVB, UVC.

4. Ochrana pred prachom, blatom a hmyzom


Niektoré cyklistické okuliare poskytujú 100 % ochranu proti vniknutiu cudzích predmetov do očí. Dokážu si poradiť s drobným hmyzom a ťažkým bahnom. Chcel
by som tiež spomenúť skutočnosť, že niektoré modely okuliarov sú vybavené takzvanými odťahovačmi. Ide o odtrhávacie fólie. Veľmi často sa používajú v motoristických športoch - motokros alebo plochá dráha. Keď sa sklo silne zašpiní, jednoducho zatiahnete za bočnú stranu jedného z týchto odtrhávačov a stiahnete ho.

5. Vymeniteľné sklo


Cyklistické okuliare majú okrem odnímateľných prvkov
zvyčajne aj plne vymeniteľné šošovky. Ak sa sklo po čase poškriabe, môžeme si kúpiť druhé a jednoducho ho vymeniť vďaka tomuto riešeniu. Okrem toho môžeme vďaka rôznym odtieňom týchto šošoviek rýchlo prispôsobiť svoje videnie vonkajším podmienkam. Ak svieti silné slnko, môžeme použiť tmavšie okuliare, a naopak, ak sme v tmavom prostredí, môžeme použiť zlaté, jantárové alebo oranžové okuliare.

100% vymeniteľné sklo pre ARMEGA (Red Mirror) STO-51040-003-02

6. Okuliare nielen na bicykel

Cyklistické okuliare sú univerzálne. Môžete ich (a prilbu) bez problémov používať aj v zime. Ak ste aj vy fanúšikom zimných športov, nič vám nebráni použiť cyklistické okuliare na lyžovanie na svahu. Vďaka tomuto riešeniu môžete ušetriť peniaze.

7. Lepšie prispôsobenie, stabilita a pohodlie


Niektoré cyklistické okuliare (najmä tie na Enduro, Downhill atď.) sú určite pohodlnejšie ako bežné okuliare, vďaka pripevneniu na prilbu sa nemusíme obávať, že nám spadnú, keď to najmenej čakáme. Sú tiež oveľa pohodlnejšie a lepšie sedia na tvári.

Aký druh okuliarov na bicykel? Na čo sa mám pri kúpe zamerať? - niekoľko praktických rád:

- Pri výbere cyklistických okuliarov venujte osobitnú pozornosť ich veľkosti - rozlišujeme malé rámy (pre menšie tváre), stredné a veľké rámy (pre väčšie, oválne tváre).


- Nekupujte lacné okuliare, ich kvalita je zvyčajne veľmi nízka. Pred nákupom si prečítajte recenzie na internete a zamerajte sa najmä na informácie o trvanlivosti skla, vetraní alebo pohodlí pri nosení. V
našom obchode nájdete okuliare renomovaných značiek, ako sú 100%, GIRO alebo CAIRN.


-Ak si okrem okuliarov plánujete kúpiť aj prilbu, uistite sa, že sú kompatibilné. Väčšina z nich je univerzálna, ale môže sa stať, že kvôli jedinečnému dizajnu nemusia okuliare a prilba pasovať. Zvyčajne sa predávajú v súpravách, ktoré neumožňujú výber iného zariadenia.


- Ďalšie funkcie, ako je ochrana proti zahmlievaniu, polarizačné šošovky, technológia Topview a spomínaný filter UV400, sú v každom prípade výhodou. Oplatí sa hľadať okuliare, ktoré tieto funkcie ponúkajú.


- Po nasadení okuliarov si pozorne skontrolujte, či vám dobre sedia na tvári, či vás netlačia na nose alebo pod očami a či máte dostatočné zorné pole (či nie sú príliš obmedzené rámom).


- Skontrolujte, či farba okuliarov zabezpečuje dostatočnú priepustnosť svetla

Ako sa starať o cyklistické okuliare?



- Ak chcete zabezpečiť, aby okuliare dlho vydržali, musíte sa o ne správne starať - Ak majú okuliare povrchovú úpravu Anti-Fog, nikdy neotierajte vnútornú stranu okuliarov. Ak tak urobíte, vaše cyklistické okuliare sa budú zahmlievať.
- Na utieranie vonkajšej strany skla použite špeciálne navrhnutú mäkkú handričku.

 

Zhrnutie


Ak ste fanúšikom zjazdu, MTB alebo Endura, potom budú pre vás najlepšou voľbou cyklistické okuliare určené pre tento typ cyklistiky. Takéto okuliare vám poskytnú vysokú úroveň bezpečnosti, pohodlia, a ak v zime radi lyžujete na svahu, kúpou cyklistických okuliarov zabijete dve muchy jednou ranou.

Pozrite si náš kompletný sortiment cyklistických okuliarov - >

pridať komentár

Polia označené (*) sú povinné Vaše údaje spracujeme v súlade s našimi Zásady ochrany osobných údajov.