Neviete ako ochrániť kolená/nohy v chladnejších dňoch? Prečítajte si náš krátky návod, čo by ste mali mať so sebou v chladnejších dňoch, aby ste svojim kolenám zabezpečili tepelný komfort.

Ako chrániť kolená pred chladom pri bicyklovaní?

Najčastejšie cyklisti vidia príčiny bolestí kolien v nesprávnej práci nôh pri jazde, nevyvinutej jednej svalovej skupine oproti skupine antagonistov, nesprávnej polohe sedla či blokoch pri bezklipsových pedáloch.

Len málo ľudí si uvedomuje, že bolesť kolena môže byť spôsobená chladom a podchladením tejto časti tela. Pri poklese teploty pod +10 stupňov Celzia treba venovať mimoriadnu pozornosť nielen rukám či nohám (ktoré vraj ochladzujú najrýchlejšie), ale predovšetkým kolenám.

Naučte sa, ako chrániť kolená pred chladom.

Ako chrániť kolená pred prechladnutím pri bicyklovaní?

Pri bicyklovaní sa zahrievajú svaly na nohách. To znamená, že cyklista často nepociťuje chlad. Kolená sú vystavené negatívnym poveternostným vplyvom. Táto časť tela nie je pokrytá tukom a svalmi, vďaka čomu je náchylnejšia na podchladenie.

Najčastejšie na jeseň a v zime obliekame dlhé nohavice a termoaktívne spodné prádlo, ktoré chráni celé nohy pred prechladnutím. V chladnejších dňoch sa však oplatí použiť návleky na kolená. Chrániče kolien je možné kombinovať aj s šortkami a 3/4 nohavicami. Záleží na individuálnych preferenciách a odolnosti cyklistu voči chladu.

Chrániče kolien alebo nôh na cyklistiku

Zvalil som sa na veslár je riešenie, ktoré sa používa v kombinácii s inými prvkami oblečenia. Návleky na kolená sú vo forme látkových rúrok, ktoré siahajú väčšinou od polovice stehna a končia niekoľko centimetrov pod kolenom. Ich úlohou je chrániť pred chladom a vetrom.

Vo vnútri sú potiahnuté materiálom, ktorý má za úlohu zabezpečiť teplo (napr. fleece). Vonkajšia (vrchná) vrstva je spravidla pružná a zaisťuje správne priľnutie k telu.

Pri výbere chráničov kolien by ste sa mali riadiť predovšetkým ich veľkosťou. Ak sú príliš tesné, môžu spôsobiť nepohodlie a stláčať stehná – najmä pri dlhších cestách. Príliš voľné chrániče sa samy zošmyknú, čo môže byť aj otrava.

Niektoré modely sú navyše vybavené reflexnými prvkami, ktoré zvyšujú viditeľnosť cyklistu – najmä po zotmení. Zaujímavou funkcionalitou je aj silikónový prúžok všitý vo vnútri. Zabraňuje samovoľnému zošmyknutiu materiálu zo stehien.

Úlohou chráničov kolien je chrániť kĺby pred prechladnutím a prechladnutím. Odporúčajú sa najmä ľuďom, ktorí sa sťažovali na bolesti kolien po dlhých jazdách na bicykli v chladnejších dňoch.

Alternatívou sú chrániče kolien cyklistické nohy. Ide vlastne o predĺženú verziu chráničov kolien. Majú rovnaké výhody ako chrániče kolien a navyše chránia nielen kolená, ale aj celé lýtko.

Výhodou chráničov kolien alebo chráničov nôh je, že ich môžete mať vždy po ruke, nie nevyhnutne na kolenách. Dajú sa zbaliť do ruksaku a obliecť počas prestávky počas jazdy, keď pociťujeme silnú zimu. Okrem toho môžu mať nohy v lete aj ochrannú funkciu - ochranu pred slnečným žiarením (nezateplená verzia, vyrobená z materiálu ako letné šortky cyklistické šortky).

Cyklistické nohavice s 3/4 nohavicami

Správnu ochranu kolien v chladnejších letných dňoch a teplejšej jeseni vám zabezpečia 3/4 nohavice. Chránia pred vetrom a sú ideálne do stredných teplôt.

3/4 nohavice sú strednou cestou medzi šortkami a dlhými nohavicami. Chránia stehná, kolená a časť lýtok pred poveternostnými vplyvmi. Niektorí cyklisti si ich vyberajú v kombinácii s dlhšími ponožkami alebo chráničmi lýtok.

Podobne ako pri chráničoch kolien sú väčšinou vyrobené z pružného materiálu, ktorý sa prispôsobí tvaru tela. Môžu byť obohatené o reflexné prvky, čo zvyšuje viditeľnosť cyklistu po zotmení.

Dlhé cyklistické nohavice

Neskorá jeseň a zima je obdobím, kedy je obzvlášť dôležité dbať na správnu ochranu pred chladom počas jazdy na bicykli. Neodmysliteľnou súčasťou každého cyklistu v tomto období sú Dlhé nohavice.

Dlhé cyklistické nohavice môžu byť vyrobené z pružného, ​​tenšieho materiálu. Nechýbajú ani typické zimné modely – zateplené, ktoré sú ako stvorené do nižších teplôt.

Dlhé nohavice na bicykel môžu byť okrem reflexných prvkov v spodnej časti vybavené zipsami. Uľahčujú obliekanie a vyzliekanie a dokonale priliehajú k lýtku a členku.

Tento kúsok oblečenia sa dá úspešne kombinovať s chráničmi kolien. Dizajn chráničov kolien umožňuje ich nasadenie priamo na nohavice, čo poskytuje dodatočnú ochranu týmto citlivým bodom tela.

Ochrana kolien pred chladom a inými poveternostnými vplyvmi je veľmi dôležitá. Mnoho ľudí mylne pripisuje bolesť kolena prepätiu. V jesennom a zimnom období je ľahké ochladiť túto časť tela, čo je jeden z hlavných dôvodov bolesti po bicyklovaní.

pridať komentár

Polia označené (*) sú povinné Vaše údaje spracujeme v súlade s našimi Zásady ochrany osobných údajov.