Cyklistická bunda je veľmi užitočným kúskom športového oblečenia, ktorý by mal vlastniť každý nadšenec cyklistiky. Pozrite sa, ako si ho vybrať!

Cyklistická bunda je veľmi užitočným kúskom športového oblečenia, ktorý by mal vlastniť každý nadšenec cyklistiky. Jeho úlohou je chrániť užívateľa pred nepriaznivými poveternostnými vplyvmi a zabezpečiť pohodlnú a bezpečnú jazdu na bicykli.

Cyklistická bunda je užitočná najmä v jesennom a zimnom období a v chladných, veterných a daždivých dňoch, kedy si poveternostné podmienky vyžadujú dodatočnú vrstvu ochranného oblečenia.

Prečo sa oplatí investovať do profesionálneho cyklistického oblečenia?

Zdalo by sa, že na bicyklovanie nám stačí obyčajná bunda, ktorú nosíme každý deň. Nič nemôže byť chybnejšie! Kvalitná cyklistická bunda sa vyznačuje perfektným strihom a vysokou flexibilitou. Počas jazdy sa nenakláňa, neprefukuje ho vietor a neobmedzuje v pohybe, čo zaručuje bezpečnú a pohodlnú jazdu. Ak je teda bicykel naším koníčkom, na dvoch kolesách trávime veľa voľného času a chceme si z jazdy odniesť maximálny pôžitok aj v chladnejších, veterných a daždivých dňoch - cyklistická bunda je nákup, do ktorého sa rozhodne oplatí investovať!

Správny strih cyklistickej bundy

Strih cyklistickej bundy a jej materiál sa výrazne líšia od parametrov oblečenia, ktoré nosíme každý deň. Všetky cyklistické bundy sú vetruodolné a vybavené špeciálne predĺženým chrbtom, ktorý umožňuje lepšie chrániť spodnú časť chrbta pri jazde, v predklonenej polohe. Medzi doplnky tohto typu často patria predĺžené rukávy, ktoré poskytujú lepšiu ochranu rukám a eliminujú fenomén vyhrnutia rukávov počas jazdy.

Z vhodných materiálov je vyrobená aj profesionálna cyklistická bunda. Za pozornosť stoja dve z nich – membrána a softshell. Prvý z nich zaručuje oblečeniu z neho ako vysokú ochranu pred dažďom, tak aj optimálny odvod vlhkosti a vodných pár smerom von. Softshell na druhej strane dobre chráni pred vetrom, ale nie je vodotesný ako membrána. Syntetické tkaniny s menej vyspelými parametrami zase celkom dobre poslúžia pri občasnom bicyklovaní v mestských podmienkach.

Nakupujte so znalosťami! Na čo si dať pozor pri výbere dobrej cyklistickej bundy?

Na jeseň, keď často prší, no teploty sú stále primerane uspokojivé, sa oplatí siahnuť po cyklistickej bunde s dažďom, teda takej, ktorá vás ochráni pred vodou a vlhkosťou. Takéto bundy majú podlepené švy a sú vyrobené z nepremokavých materiálov. Na jeseň dobre poslúži aj vetrovka, ktorá ochráni pred chladom, alebo typická zimná bunda z vetruodolného materiálu s dodatočným zateplením. Ľudia, ktorí naopak plánujú jazdiť na dvoch kolesách v najchladnejších mesiacoch roka, by si mali zaobstarať hrubšiu, dobre zateplenú cyklistickú bundu, ktorá bude mať navyše vodeodolné vlastnosti v podobe chemickej impregnácie.

Pri výbere cyklistickej bundy je tiež potrebné venovať pozornosť prítomnosti ďalších užitočných prvkov v nej. Cyklistická bunda by mala mať reflexné prvky, ktoré vám umožnia bezpečnú jazdu po zotmení, v daždi aj v noci. Užitočná bude aj prítomnosť ďalších vreciek, do ktorých si budeme môcť vložiť drobnosti. Kvalitná bunda by mala mať aj úpravu v podobe elastických šnúrok alebo suchého zipsu (v rukávoch, páse a kapucni), ktoré jej umožnia priliehať k telu a poskytujú lepšiu ochranu pred chladom. Pridanie nastaviteľnej kapucne (s možnosťou odopnúť alebo schovať do goliera) sa bude hodiť v daždi, chladnom a veternom počasí.

 

Zaručuje vysoká cena dobrú kvalitu? Ďalšie kritériá pre výber bundy na bicykel

Kvalitná cyklistická bunda je nevyhnutným prvkom šatníka každého nadšenca cyklistiky. Bez nej nemožno snívať o úspešných jazdách v jesennom a zimnom období a v chladnejších dňoch počas celého roka. Ceny cyklistických búnd sú však veľmi rôznorodé, preto sa oplatí na začiatku určiť, akú sumu sme ochotní minúť na kúpu tohto typu oblečenia.

Uvedomme si tiež, že v prípade športového oblečenia platí, že vyššia cena väčšinou znamená aj lepšiu kvalitu. Preto sa oplatí siahnuť po oblečení známych a uznávaných výrobcov, ktorí sa špecializujú na dizajn a výrobu oblečenia venovaného cyklistom.

Ďalšou otázkou je tiež estetika a dizajn bundy. Každý z nás, bez ohľadu na svoj rozpočet, pohlavie a vek, sa chce pri svojom obľúbenom športe prezentovať príťažlivo. Našťastie, cyklistické bundy prichádzajú vo veľmi širokom výbere farieb, vzorov, strihov a štýlov, čo vám umožňuje vybrať si model ideálne prispôsobený vašim osobným preferenciám a zaručuje ochotu siahnuť po novom nákupe. Kvalitná bunda na bicykel je solídne vyrobený výrobok, ktorého kúpa sa oplatí o to viac, že ​​nám bude dlho a dobre slúžiť.

pridať komentár

Polia označené (*) sú povinné Vaše údaje spracujeme v súlade s našimi Zásady ochrany osobných údajov.