Večná dilema každého cyklistu. Tesné alebo voľné, to je otázka!

Cyklistické šortky alebo cyklistické šortky? Ako sa od seba líšia a ktorý z nich bude najlepší? Ak hľadáte odpovede na tieto otázky, ste na správnom mieste! Prečítajte si naše porovnanie a zistite, ktoré vám poskytnú najväčší komfort a slobodu pri bicyklovaní.

Aké sú výhody a nevýhody každého z týchto riešení?

Cyklistické šortky môžu byť tesné, typicky športové, vyrobené najčastejšie z lycry alebo voľnejšie, ktoré nepriľnú k telu. Tieto voľnejšie sa familiárne nazývajú cyklistické šortky, ktoré budú lepšie pre milovníkov súťažnej cyklistiky a pre ľudí, ktorí ocenia skôr rekreačné jazdenie. Niektorí cyklisti po nich siahajú aj preto, že sa v obtiahnutej verzii šortiek necítia pohodlne. Tie však vďaka tomu, že dokonale priľnú k telu cyklistu, budú ako stvorené pre ľudí, ktorí ocenia ten najvyšší komfort a pohodlie pri jazde, pretože sú ako druhá koža. Zaujímavosťou je, že iným názvom pre cyklistické šortky sú cyklistické šortky alebo cyklistické šortky a môžu zlepšiť aerodynamický odpor cyklistu!

Niektoré modely majú aj cyklistické vložky, ktoré sú vyrobené z materiálov rôznej hustoty - umožňujú zvýšiť komfort jazdy pri dlhých trasách alebo intenzívnych tréningoch. O typoch vložiek hovoríme nižšie pri popise cyklistických šortiek.

Cyklistické šortky sú dostupné aj s trakmi alebo bez nich. Najdôležitejšou úlohou postroja je udržať cyklistickú vložku na rovnakom mieste, teda chrániť nás pred ďalšími odreninami. To však nie je všetko, navyše držia celý outfit na svojom mieste, takže sa nič nehýbe a nevyhŕňa. Sú tiež skvelým doplnkom k celému cyklistovmu outfitu, často sú cyklistické tričká vpredu kratšie a vzadu oveľa dlhšie - zvýšené šortky s trakmi teda navyše chránia brucho a hrudník pred vetrom, čo môže byť veľmi katastrofálne. A čo viac, ak ich doplníme o cyklistický dres, môžeme v teplom dni rozopnúť zips a tešiť sa z čiastočne zakrytého hrudníka. Najväčšou nevýhodou šortiek s trakmi je, že sa ťažšie vyzliekajú ako šortky, nemajú mušku a sú veľmi vysoké, sťažuje sa použitie toalety.

Pri kúpe úzkych cyklistických šortiek nemôžete zabudnúť na švy - môžu sa stať najslabším miestom nášho nového cyklistického oblečenia. Šortky musia byť šité tak, aby švy napriek tomu, že veľmi tesne priliehajú k telu, nespôsobovali tlak, ktorý pri intenzívnom tréningu môže viesť k odieraniu. Pri materiáli sa oplatí pozrieť na jeho gramáž – čím je vyššia, tým lepšie materiál priľne ku karosérii a zaisťuje väčšiu efektivitu jazdy a priaznivo ovplyvňuje jej komfort.

Voľné cyklistické šortky vo veľkej miere majú špeciálnu cyklistickú vložku, ktorá sa dá odoprieť. Ide o vložku, ktorá má zvýšiť komfort jazdy, často vyzerá ako samostatné slipy. Je to ideálne riešenie pre ľudí, ktorí prekonávajú na bicykli dlhé vzdialenosti a nie sú celkom spokojní s pohodlím svojho cyklistického sedla. Pri kúpe cyklistických šortiek stojí za zváženie aj ich materiál, ak súťažíme na bicykli, mali by sme siahnuť po materiáloch odolných voči poškodeniu, s ktorými to na ťažkom teréne výkonnostných pretekov nebude nič hrozné.

Niektoré šortky sú navrhnuté tak, aby sa dali ľubovoľne kombinovať s cyklistickými šortkami, ktoré je možné nosiť ako prvú vrstvu. Ľudia, ktorí rekreačne jazdia na bicykli alebo ho využívajú ako dopravný prostriedok, sa budú cítiť lepšie v šortkách – pretože vám umožnia voľne objavovať okolie alebo využiť ponuku blízkej reštaurácie, keď z bicykla zosadnete a budete si chcieť oddýchnuť .

Oplatí sa však dôkladne skontrolovať model cyklistických šortiek a k nim ponúkanú vložku, pretože od toho sa vo veľkej miere odvíja pohodlie pri bicyklovaní. Niektoré šortky majú napevno namontovanú vložku a nie je možné ju vymeniť, keď nespĺňa naše očakávania. Ďalšou a veľmi dôležitou úlohou takejto vložky je poskytnúť dostatočné odpruženie tela počas jazdy a chrániť zadnú časť tela pred nepohodou, odreninami alebo bolesťou.

Vložka na bicykel?

Typy chráničov pre voľné cyklistické šortky - najbežnejšie na trhu sú vložky vyrobené z peny alebo peny a gélu. Drahšie, ale oveľa kvalitnejšie sú vložky, ktoré majú dierované peny rôznej hustoty. Práve vďaka ich špeciálnej konštrukcii zaručene odvádzame vlhkosť von – pomáha tak predísť nepríjemným odreninám a ranám. Oplatí sa však vrátiť k počiatkom cyklovložky, vyrábali sa z kože a boli navrhnuté takmer pred sto rokmi a ich pôvodnou funkciou, ktorá nám zostala dodnes, bola ochrana pred odreninami. Až v roku 1980 Maurizio Castelli (zakladateľ talianskej značky Castelli) predstavil syntetickú stielku svetu. Dnes takmer každý výrobca používa pri výrobe vložiek syntetické materiály – pomáhajú znižovať trenie a zvyšujú odpruženie.

Talianska cyklistická podložka používaná v cyklistických šortkách, napr. Kaymaq KYB-0012, určená na dlhé vzdialenosti

Mám nosiť spodnú bielizeň s cyklistickou vložkou?

Pod cyklistickú vložku sa už nenosí spodná bielizeň a to je, žiaľ, veľmi častá chyba. Vložky sú navrhnuté tak, aby boli v kontakte s pokožkou, sú v tomto smere riadne testované, ich úlohou je zachytávať baktérie a bojovať proti treniu. Ak si oblečieme spodnú bielizeň, medzi telom a vložkou bude ďalšia vrstva, ktorá sa, žiaľ, stane útočiskom baktérií a môže spôsobiť aj pohyb vložky a bolestivé odreniny kože.

 

Ako sa starať o cyklistické nohavice alebo cyklistické šortky?

Po každom tréningu alebo použití nohavíc ich treba oprať, najmä ak majú vložku a jazdíme bez spodnej bielizne. Takéto oblečenie je možné prať v práčke s použitím pracích prostriedkov určených na športové oblečenie, ako aj tých, ktoré nedráždia pokožku a sú hypoalergénne. Odporúčame ich prať v špeciálnych pracích vreckách, aby sa niektoré z nich, napríklad traky, nezamotali do bubna práčky.

Už viete, aké šortky si vybrať pre seba? Budú to voľné šortky alebo možno cyklistické topánky? Nezabúdajte, že správne zvolené cyklistické oblečenie vám efektívne zlepší pohodlie na bicykli a pozitívne ovplyvní vaše športové výsledky. Práve od takýchto maličkostí sa začína efektívne dosahovanie športových cieľov a nastavovanie latky vyššie a vyššie.

pridať komentár

Polia označené (*) sú povinné Vaše údaje spracujeme v súlade s našimi Zásady ochrany osobných údajov.