Cyklistické výlety sú spôsob, ako si užiť počasie, aktívne tráviť čas, tráviť čas s rodinou a spoznávať zaujímavé miesta v okolí. Cestovanie na dvoch kolesách môže priniesť veľa skvelých spomienok. Aby sa tak stalo, je však potrebné dbať na bezpečnosť počas jazdy. Poradíme, ako na to a na čo si dať obzvlášť pozor.

Bezpečne na bicykli

Bicyklovanie je obľúbený spôsob trávenia voľného času a dávky fyzickej aktivity. Bez ohľadu na to, kde sa pohybujeme -na cyklotrasách, v meste, na uliciach - v prvom rade sa staraj o seba bezpečnosť.

CYKLISTICKÁ PRILBA - je naozaj potrebná?

Jazda v cyklistickej prilbe v niektorých krajinách je to nielen štandard, ale aj povinnosť. Cyklistické prilby vo väčšine krajín sú vyžadované pre deti.

Aká je situácia v Poľsku? Na uliciach a cyklotrasách možno stretnúť čoraz viac uvedomelých cyklistov, ktorí ošetrujú cyklistická prilba ako základný prvok vašej výbavy. Jeho úlohou je bezpečnosť v prípade akýchkoľvek nehôd. Cyklistická prilba znižuje riziko poškodenia lebky napríklad v prípade pádu. Takéto poškodenie môže byť smrteľné. V súčasnosti výrobcovia ponúkajú rôzne modely, ktoré nielen chránia hlavu, ale aj skvele vyzerajú.

Okrem prilby siahajú aj niektorí cyklisti jazdiaci v sťažených podmienkach chrániče lakťov a kolien.

Odrazky a osvetlenie bicykla, t.j. byť viditeľné na ceste

Sú tiež prvkom výbavy, ktorý zvyšuje bezpečnosť cyklistov na cestách reflektory a osvetlenie. Niektorí sa nasťahujú reflexné vesty iní sa rozhodnú menšie reflexné prvky. Odrazky zviditeľnia cyklistu na vzdialenosť cca.150-300 metrov. V prípade silné lampy táto viditeľnosť môže byť rovnomerná1 kilometer. Vďaka tomu si vodič dokáže všimnúť iného účastníka premávky z väčšej vzdialenosti.

Silné svetlá na bicykel perfektné sú aj počas dňa, zlepšujú viditeľnosť a bezpečnosť cyklistu.

Dôležitá je aj ochrana pred slnkom

Počas slnečných dní sa oplatí dbať aj na ďalší aspekt bezpečnosti, ktorým je ochrana pred slnečným žiarením. Najmä pri dlhých cestách na plnom slnku sa odporúča používať krémy s vysokými filtrami SPF 30 alebo 50. Vyhnete sa tak nepríjemnému spáleniu od slnka. Aby sa naše oči príliš rýchlo neunavili, poslúžia aj cyklistické okuliare či okuliare, ktoré okrem ochrany pred slnkom zabezpečia ochranu pred prachom a konármi.

Lekárnička - nielen na dlhé cesty

Vybaviť sa oplatí aj vy malá lekárnička so základným vybavením. Jazda na bicykli môže mať za následok menšie rezné rany alebo odreniny. Je dobré vziať si so sebou na výlet dezinfekčné obrúsky a náplasti s obväzom.

Cyklistický výlet s deťmi

Mnoho rodičov chce vo svojom dieťati vštepovať vášeň pre bicykle už od malička. Keď idete na výlet s najmladším, stojí za to dodržiavať pravidlo poriadku: dospelý-deti-dospelý. Dospelí by mali formáciu začať a uzavrieť, potom majú plnú kontrolu nad konaním svojich detí.

Pre cyklovýlety s deťmi sa odporúčajú aj trasy, ktorými vedú cyklotrasy. Odporúča sa vyhnúť sa frekventovaným cestám.

Základné princípy bezpečnej jazdy na bicykli

Bezpečnosť počas výletov na bicykli tiež pomôže zabezpečiť:

  • pravidelné prehliadky bicyklov – najmä pred dlhšou cestou je dôležité skontrolovať technický stav bŕzd, pneumatík, správne fungovanie osvetlenia a uchytenie detských sedačiek,

  • signalizačné manévre – veľa cyklistov stále zabúda, aké dôležité je upozorňovať na zákruty natiahnutou rukou, pričom pri obchádzaní iných cyklistov sa niekedy oplatí mať zvonček,

  • odpočinok – dlhšie cyklistické trasy si vyžadujú prestávky na vydýchnutie a načerpanie síl na zvyšok cesty.

Aby bola jazda na bicykli potešením, v súlade so zásadou „prevencia je lepšia ako liečba“, stojí za to pamätať na základné pravidlá bezpečnosti na cestách. Nie je to len starostlivosť o vhodné oblečenie a doplnky, pravidelná kontrola bicykla, ale aj zodpovedný pohyb - ako na cyklistických chodníkoch, tak aj na cestách.

pridať komentár

Polia označené (*) sú povinné Vaše údaje spracujeme v súlade s našimi Zásady ochrany osobných údajov.