Batoh na bicykel alebo batoh? čo je lepšie?

Cyklistika má veľa výhod. Priaznivo pôsobí na imunitu organizmu, srdcovú výkonnosť, štíhlu líniu a uvoľnenú myseľ. So správne zvolenou výbavou si môžeme dovoliť jazdiť na bicykli po celý rok. Potom by ste sa mali postarať o správnu ochranu a výber kolies oblečenie na konkrétnu sezónu. Mnohí milovníci cyklovýletov začínajú sezónu so začiatkom nového roka aj vtedy, keď za oknom sneží.

ČO JE MOŽNÉ POUŽÍVAŤ NA TRASE?


Každý výlet na bicykli si od nás vyžaduje náležitú prípravu. Ani na kratšie vzdialenosti si nikdy nemôžeme byť istí, čo sa s nami stane. Čo bude užitočné na cestách? Určite vodu alebo izotonický nápoj, náhradnú dušu, pumpu, peniaze a samozrejme elektronické vybavenie. Otázka znie – kam to všetko dať? Riešení je veľa, isté však je, že na bicykel sa oplatí vziať batoh alebo ľadvinku.

BATOH ALEBO TAŠKA?


Toto sú dve riešenia, ktoré si môžeme efektívne vziať so sebou po zosadnutí z bicykla. Je to dôležité, pretože pri výletoch na bicykli väčšinou chceme mať možnosť preskúmať okolie, teda zosadnúť z bicykla.

Berieme si so sebou batoh na bicykel alebo ľadvinku, čo zaručuje bezpečnosť našich cenných vecí a vybavenia. Táto možnosť by mala byť dôležitá aj pre tých, ktorí idú priamo do cieľa. Vždy sa môže stať, že sa rozhodneme zastaviť v predajni alebo nás k tomu prinúti nejaká iná potreba. Ide teda nielen o veľmi praktické, ale aj bezpečné riešenia, ktoré sa pri výletoch na bicykli najčastejšie a najčastejšie volia.

BATOŽN NA BICYKEL


Ak uvažujete o kúpe batohu, pamätajte, že by to mal byť batoh na bicykel. Tento venovaný cyklistike má funkcie, ktoré budú v prípade klasických modelov chýbať. Ide okrem iného o materiál výroby a jeho vhodné profilovanie. Tento batoh bude mať
špeciálne pripravené priehradky a vylepšenia. Príslušenstvo v nich prepravované bude bezpečne a stabilne usporiadané. Samotný materiál bude priedušný, čo nám poskytne pohodlie pri jazde. Niektoré modely majú priehradky na notebook alebo iné elektronické zariadenia, ktoré sú skvelé pre jazdu v meste, cestovanie do práce alebo kancelárie.

Ďalším aspektom, ktorý sa objavuje najmä v kontexte celoročného jazdenia, je vodeodolnosť. Bezpečnosť prenášaných vecí v ňom zaistí batoh, ktorý bude odolný voči dažďu a snehu.

Do stredne veľkého batohu by sa mala bez problémov zmestiť fľaša vody (ak nie je
priestor na fľašu s vodou), powerbanku, peňaženku, doklady, občerstvenie a súpravu na opravu (kľúče, duša, pumpa). Oplatí sa mať so sebou aj niečo odolné proti dažďu, tento typ bundy alebo pršiplášťa, nemal by zaberať príliš veľa miesta a môže sa ukázať ako mimoriadne užitočný. Keďže je batoh na našom tele dobre viditeľným prvkom, oplatí sa k nemu pridať aj malú odrazku, ktorá nám zaručí bezpečnosť.

CYKLISTICKÝ BATOH S HYDRAPÝM BATOHOM?

Na trhu nájdeme aj cyklistické batohy so špeciálne zabudovaným vodným vakom. V tomto type batohu bude síce menej miesta, no má ešte jednu výhodu – vodu môžete piť aj počas jazdy. Nie je teda potrebné hľadať fľašu alebo fľašu s vodou, čo môže byť počas jazdy veľmi nepohodlné. Väčšina hydratačných zábalov je navrhnutá tak, aby uniesli váhu vody a zároveň vás udržali v pohodlí. Čím menej vody do nádoby nalejeme, tým viac miesta budeme mať v batohu. Je to dobrý spôsob, ako prispôsobiť množstvo vody vašim potrebám.


Batoh na vodný mechúr je mimoriadne ekologické riešenie. Nádrž v nej je opakovane použiteľná a pomerne ľahko sa udržiava čistá. Keďže hydratácia je pri fyzickej námahe mimoriadne dôležitá, stojí za zváženie výber správneho riešenia, vďaka ktorému si ju zapamätáme. Pre niektorých cyklistov môže byť batoh veľkou vecou
nepohodlie pri jazde, pretože sa nachádza na celej ploche chrbta, čo je najmä v lete silno cítiť.

Batoh na bicykel ZEFAL s hydratačným rezervoárom enduro čierno-červený ZF-7165

TAŠKA NA BICYKEL

Alternatívou tohto riešenia je oblička. Je to druhé riešenie, ktoré zvolili cyklisti. Oblička je malý vak, ktorý sa zvyčajne umiestňuje na boky. Vďaka tomu je veľmi praktický a rýchly na použitie.

Perfektný ako schránka na osobné doklady, telefón, power banku, slúchadlá, peniaze alebo okuliare. Cenné predmety sa oplatí mať priamo pri sebe, aby ste ich nenechali vedľa bicykla alebo v batohu, z ktorého by mohli vypadnúť. Obyčajne sú cyklistické ľadvinky obohatené o ďalšie vrecká a pútka. Toto je veľmi šikovné a praktické riešenie.

Aj keď sú obličky zvyčajne malé, boli vytvorené aj modely, do ktorých sa dá vodná vrstva umiestniť. Ide o mimoriadne šikovnú možnosť, ktorá nezaťaží naše ramená a neobmedzuje v pohybe.

Vodný mechúr v obličkách pojme až 3 l.

Odporúča sa však nenapĺňať až po okraj, väčšinou stačí 1 liter na krátke jazdy alebo trasy, kde môžeme pravidelne dopĺňať vodu. Celá konštrukcia ľadvinky je kompaktnejšia a nie je rozložená cez chrbát, na rozdiel od batohu plnej veľkosti. Môže sa to zdať ako vlastnosť
prevláda v prospech batohu, no treba pamätať na správne umiestnenie ľadvinky na našom tele. Aby bola stabilná, musí byť dosť pevne utiahnutá na našich bokoch. Po tejto bilancii sa z dočasnej výhody stáva remíza. Keďže obe tieto veci priliehajú k telu, oplatí sa venovať pozornosť tomu, z akého materiálu sú vyrobené. Správna tkanina nebude absorbovať pot a počas krátkej prestávky z trasy na slnku rýchlo uschne.

CamelBak taška na bicykel REPACK LR 4 slivka/čierne dlane

Ak sa obávate, že kapacita takejto obličky je príliš malá, existuje niekoľko trikov, ktoré sa dajú použiť. Použitie popruhu na ráme uľahčí pripevnenie náhradnej duše alebo minináradia k rámu. Ušetrené miesto sa vám bude hodiť na energetické tyčinky alebo iné chuťovky. Každá z týchto vecí bude mať svoje výhody a nevýhody, ktoré sa môžu meniť v závislosti od osoby, ktorá ich bude používať.

Stojí za to mať svoj vlastný štýl, ktorý nám spríjemní jazdu a budeme si môcť bez problémov užívať prejdenú vzdialenosť, relaxovať či tráviť čas s priateľmi. Batoh, aj ten s vodnou kožou, sa presadí svojou veľkou veľkosťou. Pojme viac vecí a nápojov. To všetko sa odrazí na jeho hmotnosti, ktorá môže byť nepríjemná a počas horúcich dní brániť prúdeniu vzduchu na chrbte.

Ak radi zachytávame naše trasy, do batohu sa zmestí viac vybavenia a fotografických doplnkov. Menšia veľkosť ľadvinky nie je nevýhodou, skvele sa bude hodiť na krátke výlety na bicykli, pri ktorých nepotrebujeme toľko výbavy a ochrany. Zaberie menej miesta a nezaťaží náš organizmus. Dobieha ruksak s možnosťou vložiť doň vodný kožák.


Výhodou oboch produktov je uloženie najdôležitejších vecí (peniaze, telefón, doklady) a možnosť vziať si ich so sebou do predajne alebo na krátku prechádzku bez bicykla. To zaručuje bezpečnosť a praktický, rýchly prístup.

pridať komentár

Polia označené (*) sú povinné Vaše údaje spracujeme v súlade s našimi Zásady ochrany osobných údajov.