Starostlivo vybrané cyklistické okuliare majú veľký vplyv na bezpečnosť a komfort jazdy. Preto sa oplatí zoznámiť sa s modelmi populárnymi na trhu, ako aj s ich technickými parametrami, ktoré je potrebné zohľadniť pri kúpe.

V dnešnej dobe sa musíte zamerať na niečo oveľa viac ako len na aerodynamický tvar a pohodlie. Dôležitá je aj bezpečnosť jazdy a efektivita modelu v meniacich sa jazdných podmienkach. Aké okuliare si vybrať bez ohľadu na to, či jazdíme príležitostne alebo sme aktívni cyklisti?

Jazdný komfort a bezpečnosť

Starostlivo vybrané cyklistické okuliare by nemali obmedzovať zorné pole používateľa, takže nebudú mať nepriaznivý vplyv na bezpečnosť jazdy. Ak počas nej používame okuliare a necítime ich prítomnosť na tvári, bude to ideálna voľba. Tento efekt je možné dosiahnuť individuálnym prispôsobením tvaru a veľkosti okuliarov potrebám cyklistu. Neobmedzená viditeľnosť je nevyhnutná, preto by mala byť jedným z hlavných kritérií pri kúpe okuliarov.

Okuliare ako ochrana pri jazde

Dôležitou súčasťou ochrany cyklistu počas jazdy sú samozrejme aj okuliare. V prvom rade by mali byť dobrou ochranou pred: prachom, dažďom, nárazmi vetra, kamienkami, hmyzom či UV žiarením. Pri bicyklovaní sme vystavení rôznym druhom vonkajších faktorov a kvalitné cyklistické okuliare nás pred nimi ochránia a priamo ovplyvňujú naše pohodlie.

Z čoho sú vyrobené cyklistické okuliare?

Pri výbere športových okuliarov je veľmi dôležité skontrolovať, z čoho je daný model vyrobený. Počas jazdy na bicykli sú používatelia vystavení rôznym situáciám vrátane možných pádov. Nekvalitné okuliare vyrobené z plastu, skla alebo kovu môžu predstavovať ďalšie riziká. Pri poškodení sa jednotlivé prvky môžu dostať do oka a spôsobiť vážne poranenia, v krajnom prípade môžu viesť aj k oslepnutiu. Renomovaní výrobcovia športových okuliarov preto už nejaký čas vsádzajú na odolný a overený polykarbonát. Tento materiál sa vyznačuje vysokou odolnosťou voči mechanickému poškodeniu a prevádzke a tiež znižuje riziko zranenia pri jazde.

Flexibilita rámu na vybraných modeloch okuliarov Alpina

Čomu ešte venovať pozornosť?

Rozhodnutie o kúpe môže ovplyvniť aj vymeniteľné príslušenstvo, ktoré je súčasťou okuliarov. Medzi nimi nájdeme napr. spánky a nosy. Tieto gumené prvky sú vystavené exploatácii a zničeniu pri priamom kontakte s mokrou a špinavou pokožkou, preto sa oplatí ich po určitom čase vymeniť. Ak si na to dá výrobca záležať a do zostavy pridá vymeniteľné príslušenstvo, bude to výhoda navyše. Ďalším dôležitým prvkom dizajnu cyklistických okuliarov sú vetracie otvory. Ich úlohou je zlepšiť cirkuláciu vzduchu a minimalizovať alebo úplne odstrániť fenomén vyparovania okuliarov počas jazdy. Veľký význam má aj pre pohodlie a bezpečnosť cyklistu.

Základné typy cyklistických okuliarov

V súčasnosti je na trhu niekoľko základných typov okuliarov používaných pri bicyklovaní. Sú to predovšetkým:

  • bežné okuliare s pevnými šošovkami;
  • fotochromatické okuliare;
  • polarizačné okuliare;
  • okuliare s vymeniteľnými sklami.

Každý z týchto modelov má trochu iné špecifiká a funkcionality, preto sa pred kúpou oplatí zoznámiť sa s ich vlastnosťami. Dobrá analýza vám pomôže urobiť presné posúdenie a vybrať okuliare, ktoré zaručia bezpečnosť a komfort jazdy na roky.

Okuliare s pevnými sklami - charakteristika

Ide o tradičné a jednoduché riešenie, pri ktorom sú okuliare vybavené pevnými šošovkami. Cyklisti si môžu vybrať z modelov s okuliarmi: tónované slnkom, žlté a biele. Optimálnou voľbou sa potom stáva kúpa páru okuliarov do každého počasia a ich prispôsobenie bezprostredne pred vyrazením na trasu. To môže mať za následok dodatočné náklady pre kupujúceho. Tento typ okuliarov nie je univerzálny, no úspešne splní očakávania začiatočníkov a nenáročných používateľov.

Okuliare s fotochromatickými sklami

Ide o inovatívne riešenie, ktoré je určené na jazdu v meniacich sa svetelných podmienkach, napríklad pri objavovaní oblastí, kde sa striedavo pohybujete medzi tienistým lesom a otvorenou slnečnou mýtinou. Chromatické šošovky stmavnú, keď sú vystavené slnečnému žiareniu a rozjasnia sa, keď cyklista vstúpi do tieňa. Šošovka sa stmavuje a zosvetľuje automaticky, v závislosti od intenzity UV žiarenia, čím je vyššia, tým je šošovka tmavšia.

Tieto okuliare sú dobrou voľbou pre ľudí, ktorí majú radi dynamickú jazdu, v závislosti od modelu a stupňa počiatočného zafarbenia šošoviek fungujú dobre pri dlhých cestách na slnečných miestach. Vtedy poskytujú najvyššiu ochranu. Ich nespornou výhodou je, že šetria drahocenný čas a nevyžadujú výmenu šošoviek alebo okuliarov pri zmene slnečného žiarenia. Pri ich používaní môže dôjsť aj k prechodnému zhoršeniu kvality videnia pri stmavnutí alebo rozjasnení okuliarov, väčšinou šošovky reagujú s oneskorením niekoľkých desiatok sekúnd.

Okuliare s vymeniteľnými sklami

Ako už názov napovedá, ide o modely, ktoré majú v sade vymeniteľné šošovky. Vďaka tomu môžete počas jazdy meniť šošovky v závislosti od poveternostných podmienok. Najčastejšie sú v súprave šošovky určené na jazdu na slnku, žlté a biele. Pre pohodlie cyklistov výrobcovia vytvárajú rôzne systémy výmeny skla, vrátane klasické lisovanie alebo magnetky. Zdá sa, že je optimálnou voľbou pre náročných a aktívnych cyklistov, ktorým záleží na bezpečnosti a vysokom komforte jazdy. Malým mínusom môže byť nutnosť ručnej výmeny šošoviek, ktorá si vyžaduje zastavenie a stratu tempa jazdy.

Polarizačné okuliare

Zaujímavou možnosťou zostávajú cyklistické okuliare s dodatočnou polarizačnou vrstvou. Polarizácia je obohatením šošovky o schopnosť blokovať odrazené a priame oslnenie. Deje sa tak pri zachovaní prirodzených farieb okolia, takže cyklisti majú stále dobrý výhľad. Polarizačné okuliare sa odporúčajú predovšetkým ľuďom, ktorí majú veľmi citlivé oči a chcú minimalizovať negatívne účinky fenoménu oslnenia.

Aké okuliare si vybrať?

Konečný výber cyklistických okuliarov je individuálnou záležitosťou. Pred kúpou sa oplatí oboznámiť s presnou technickou špecifikáciou daného modelu, ako aj s jeho zamýšľaným využitím. Okuliare by mali maximálne vyhovovať našim individuálnym potrebám vrátane štýlu jazdy a miest, ktoré navštevujeme. V prípade potreby si môžete nasadiť okuliare s korekčnými šošovkami. Alternatívou k obľúbeným športovým okuliarom môžu byť profesionálne cyklistické okuliare, ktoré zároveň poskytujú výborné jazdné podmienky a neobmedzené zorné pole. V prípade akýchkoľvek pochybností sa oplatí konzultovať nákup s odborníkmi.



pridať komentár

Polia označené (*) sú povinné Vaše údaje spracujeme v súlade s našimi Zásady ochrany osobných údajov.