Výmena cyklistickej duše je nevyhnutnou výzvou pre každého cyklistu. Nebojte sa – nemusí to byť ťažké! V našom praktickom návode vám krok za krokom ukážeme, ako jednoducho a efektívne vymeniť dušu na bicykli. Vďaka tomuto návodu budete mať istotu, že si poradíte s akýmkoľvek problémom súvisiacim s dušou a vaše jazdy budú vždy bezpečné a príjemné. Čítajte ďalej a objavte tajomstvá výmeny duše!

Výmena bicyklovej duše – ako vymeniť bicyklovú dušu?

Výmena bicyklovej duše môže byť jednou z najnepríjemnejších úloh, s ktorými sa cyklisti stretávajú. Sú však chvíle, kedy nie je iná možnosť a potrebujeme rýchlo vymeniť dušu, aby sme mohli pokračovať v jazde. V tomto článku vám krok za krokom ukážeme, ako vymeniť dušu na bicykli.

Na výmenu bicyklovej duše potrebujete niekoľko nástrojov a príslušenstva. Tu je to, čo budete potrebovať:

  1. Sada náplastí a lepidla - užitočné, keď je duša prepichnutá a nemusíte ju vymieňať za novú.
  2. Mozno nove bicyklovej trubice - ak je súčasná duša bicykla poškodená a nedá sa opraviť, musíte mať novú dušu, ktorá bude pasovať na váš bicykel.
  3. Pumpa na bicykel je potrebné nafúknuť novú dušu.
  4. Páky na pneumatiky pre bicykle - budú užitočné, keď budete chcieť vybrať starú dušu.
  5. Kľúč na odskrutkovanie skrutiek náboja na bicykli - potrebné, keď chcete zložiť koleso z rámu bicykla a koleso nie je rýchlouzáver.
  6. Alebo pneumatika na bicykel ak je poškodený / rozrezaný a nie je vhodný na ďalšiu jazdu. Pri výmene duše bicykla sa oplatí skontrolovať, či plášť nie je prasknutý vekom, pretože to môže byť príčinou defektu.

Pred výmenou duše sa uistite, že máte všetky potrebné nástroje a príslušenstvo. Ušetríte tak čas a vyhnete sa zbytočným problémom pri výmene.

Krok 1: Odopnite koleso

Prvým krokom je odopnúť koleso z rámu bicykla. U väčšiny bicyklov stačí odskrutkovať 2 skrutky (zvyčajne veľkosť 15 a ak má váš bicykel rýchloupínacie koleso, koleso môžete odmontovať bez použitia kľúča.

Krok 2: Odstráňte pneumatiku z ráfika

Majú špeciálne páky na pneumatiky, ktoré vypáčia pneumatiku a natiahnu ju mimo ráfika, potom páčku potiahnu okolo ráfika.

Je dôležité nevyberať plášť z ráfika a nekrútiť ho voči ráfiku, uľahčí nám to lokalizáciu akéhokoľvek prvku, ktorý sa v pneumatike ešte môže nachádzať.

Krok 3: Vytiahnite dušu z pneumatiky.

Keď je koleso uvoľnené a pneumatiky sú na jednej strane odstránené z ráfika, môžete pristúpiť k demontáži duše. Zvyčajne stačí jemne potiahnuť za konce duše, aby ste ju vybrali z pneumatiky. Nezabudnite odskrutkovať všetky prvky na ventile vo vnútornej trubici.

Krok 4: Nájdite príčinu prepichnutia

Pred opravou duše sa vždy oplatí skontrolovať, čo spôsobilo prepichnutie. Môže ísť napríklad o ostrý predmet na ceste alebo poškodenie pneumatiky. Pri vyťahovaní duše si pamätajte, ktorým smerom bola otočená, potom vytiahnutú dušu nafúknite a hľadajte dieru a označte ju kriedou (je súčasťou náplastí na bicykel v krabici), ľahšie ju nájdete. diera. Potom vložte nahustenú dušu ku kolesu (nezabudnite umiestniť ventil tam, kde je v ráfiku otvor na ventil), potom sa pozrite, kde je poškodenie na duši bicykla a skontrolujte, či pneumatika na tomto mieste nie je ostrá. Ak je pneumatika poškodená, oplatí sa ju vymeniť za novú

Krok 5: Opravte starý

Keď nájdete príčinu prepichnutia a opravíte ju, môžete pristúpiť k vloženiu novej trubice (prejdite na krok 6) alebo k jej oprave.

Ak opravujete dušu záplatami, nájdite kriedou označenú stopu, pretrite ju brúsnym papierom alebo strúhadlom pripevneným na škatuľke s tubusom, potom vyberte veľkosť záplaty, namažte záplatu lepidlom a pritlačte na dušu. Po približne 30 sekundách môžete začať s montážou duše na bicykel. Keď nafúknete dušu, pritlačí náplasť k samotnej pneumatike.

Krok 6: Vloženie vnútornej trubice

Najprv vložte ventil do otvoru v ráfiku a potom rovnomerne rozložte dušu okolo kolesa. Potom nasaďte pneumatiku na ráfik.

Krok 7: Nafúknite hadičku

Po vložení novej duše znovu nafúknite koleso.

Pre MTB bicykle je odporúčaný tlak 2-3 bary, pre trekingové bicykle to budú 3-4 bary, pre cestné bicykle dokonca 9 barov. Odporúčaný minimálny a maximálny tlak v pneumatikách je vytlačený na pneumatike bicykla.

Pred nasadením kolesa bicykla vždy nafúkajte, pretože ak je napríklad plášť na ráfiku umiestnený krivo, môžete ho rýchlo vyfúknuť a opraviť, bez potreby odskrutkovania kolesa, je to jednoducho jednoduchšie.

Krok 8: Vložte koleso späť do rámu

Nasaďte koleso späť na rám bicykla. Uistite sa, že je koleso správne usadené a skrutky sú utiahnuté alebo rýchloupínadlo je dostatočne dotiahnuté.

Zhrnutie

Výmena duše bicykla sa môže zdať ako náročná úloha, ale s praxou sa to stáva jednoduchšou. Je dôležité mať správne náradie a príslušenstvo a postupovať podľa krokov uvedených v článku. Pamätajte, že pred výmenou trubice sa vždy oplatí skontrolovať, čo bolo príčinou prepichnutia a odstrániť ju, aby ste predišli ďalším problémom. Teraz, keď už viete, ako vymeniť dušu svojho bicykla, už vám nič nebráni v tom, aby ste si užili bezpečnú a pohodlnú jazdu!

pridať komentár

Polia označené (*) sú povinné Vaše údaje spracujeme v súlade s našimi Zásady ochrany osobných údajov.