Jazda na bicykli by malo byť potešením bez ohľadu na prevládajúce poveternostné podmienky. Nie je dôvod vzdať sa fyzickej aktivity na čerstvom vzduchu na jeseň. Do boja s nepriaznivým počasím prichádza správne vybrané cyklistické oblečenie.

odziez rowerowa jesien zima jak sie ubrac i co wybrac

Aké cyklistické oblečenie zvoliť na jeseň? Zlé počasie neospravedlňuje, že by ste sa nemali vydať na bicykli

Jazda na bicykli by malo byť potešením bez ohľadu na prevládajúce poveternostné podmienky. Nie je dôvod vzdať sa fyzickej aktivity na čerstvom vzduchu na jeseň. Do boja s nepriaznivým počasím prichádza správne vybrané cyklistické oblečenie.

Základné pravidlá jesenného cyklistického oblečenia

Pri výbere cyklistiky na jeseň by ste mali pamätať na niekoľko základných pravidiel oblečenia. Oto jeden:

  1. Oblečte sa pre cibuľou, aby ste v prípade potreby mohli odstrániť vrstvu oblečenia.

  2. Akje ti zima, keď odchádzaš z domu, To je dobré. Po niekoľkých až niekoľkých minútach jazdy sa určite zahrejete.

  3. Vyhnite sa bavlnené oblečenie, najmä ten, ktorý prilieha priamo na telo. Absorbuje pot, pod vplyvom vetra ochladzuje telo.

  4. Je dobré vziať si veci so sebou pre zmenu najmä na dlhších cestách.

  5. Rukavice a ponožky je možné nosiť pred výjazdom na bicykel dať na radiátor. Potom budú prvé minúty po vonku príjemnejšie.

  6. Vždy predpokladajte breza bez ohľadu na poveternostné podmienky.

cieple czapki rowerowe rekawiczki jesienne na rower


Čo nosiť na jeseň na rukách, nohách a hlave?

Počas jesenných cyklovýletov je veľmi dôležité ochrana rúk pred chladom. V závislosti od teploty by ste sa mali vybaviť vhodnými rukavice – tenšie alebo hrubšie. Záleží aj na individuálnych preferenciách – niekomu mrznú ruky rýchlejšie ako iným.

Jesenné rukavice by mali byť vyrobené z izolačného materiálu a navyše môžu byť vetruvzdorná a vodotesná. Zároveň by nemali obmedzovať pohyby prstov pri ovládaní posúvačov a kľučiek dverí. Dôležitý je aj výber správnu veľkosť. Nemôžu byť príliš tesné, aby neobmedzovali správny krvný obeh.

V prípade nôh sa vybavte ponožky ktorý tiež nemôže byť príliš tesný. Lyžiarske ponožky dobre fungujú na bicykli. Je dôležité, aby boli dlhšie a chránili lýtka a holenné kosti. Sú zaujímavým riešením vodeodolné ponožky ktoré zabraňujú premoknutiu nôh a zároveň odvádzajú pot.

Cyklisti si väčšinou vyberajú špeciálne návleky na topánky (SPD) ktoré sú nastavené na štandard cyklistické topánky. Výrobcovia ponúkajú aj teplejšie topánky na obdobie jeseň-zima.

Sú ďalšou voľbou cyklistické topánky volal platformami na trekingové topánky. Potom sa odporúča použiť impregnačný sprej.

Samotná prilba väčšinou na ochranu hlavy pred chladom nestačí. Preto v závislosti od vašich preferencií a počasia by ste si mali vybrať klobúk na čelenka. Chráni krk prišiel na kukla. Pri výskyte mrazivých vetrov sa odporúča použiť cyklistické okuliare na okuliare ktorý ochráni oči a zabráni slzeniu.

bluzy i kurtki rowerowe jesienna odziez rowerowa


Čo nosiť na telo na jeseň?

V závislosti od poveternostných podmienok si môžete vybrať rôzne kusy oblečenia na vrch. Tu je niekoľko kúskov oblečenia, ktorými by ste sa mali na jeseň vybaviť:

  • Termoaktívne tričko (tvorí tzv. základnú vrstvu) - mala by mať dlhý rukáv a tesne priliehať k telu. Na jeseň je povinný pretože je zodpovedný nielen za udržiavanie telesnej teploty, ale aj za suchosť pokožky (odvádza pot). Košeľa by mala byť zastrčená do nohavíc a nevykĺznuť z nich.

  • Cyklistický dres s dlhým rukávom - je dokonalá vonkajšia vrstva do menej chladného počasia.

  • Vesta – odporúčané sú softshellové alebo windstoperové modely. Dobre chráni pred vetrom, zároveň poskytuje správnu ventiláciu a neobmedzuje v pohybe.

  • Blúzka - môže to byť typické Teplá polyesterová mikina alebo tenké cyklistická bunda (alebo beh). Výhodne by mala byť vybavená zipsom po celej dĺžke.

  • Tenká vetrová bunda - chráni pred vetrom, zrážkami a blatom. Je ľahký a po zložení zaberá málo miesta. Najčastejšie nie je vodotesný vďaka tomu však poskytuje dobrú priedušnosť.

  • Hrubšia bunda s membránou – poslúži, keď jeseň prekvapí nižšími teplotami, no odporúča sa najmä na zimné obdobie.

cieple spodnie rowerowe ochraniacze na buty rowerowe


Čo nosiť na jeseň na nohách?

Rovnako ako v prípade trupu, aj cyklistické oblečenie na nohy treba vyberať s ohľadom na aktuálne poveternostné podmienky. Najdôležitejšie cyklistické potreby na jeseň sú:

  • Dlhé cyklistické nohavice – zaisťujú komfort jazdy bez ohľadu na poveternostné podmienky, bývajú zateplené, niektoré modely majú v prednej časti vetruvzdorné panely.

  • Termoaktívne spodné prádlo – rovnako ako tričko, aj termoaktívne nohavice by mali priliehať k telu.

  • Dlhé nepremokavé cyklistické nohavice – vyrobené z vetruodolného a navyše nepremokavého materiálu. Takýto model nohavíc je taký voľný, že sa dá bežne nosiť cez akékoľvek iné šortky alebo cyklistické nohavice.

  • Chrániče kolien – sú potrebné v prípade jázd, ktoré môžu skončiť pádom (napr. v teréne alebo na zľadovatenom povrchu). Odporúča sa najmä pre all-mountain alebo enduro jazdenie

  • Cyklistické chrániče kolien - ideálne na chladnejšie dni, keď ešte nie sú potrebné dlhé nohavice. Môžu byť zo zatepleného materiálu, ako typické jesenno-zimné nohavice, alebo z letného materiálu, ako sú letné cyklistické šortky.
  • Niektorí cyklisti ďalej Dlhé nohavice ktoré nemajú cyklistickú vložku, dodatočne ju nosia krátke letné šortky s vložkou na bicykel.

Výbavu cyklistu treba prispôsobiť predovšetkým aktuálnym poveternostným podmienkam a individuálnym preferenciám. Každý má inú odolnosť voči chladu.

 

pridať komentár

Polia označené (*) sú povinné Vaše údaje spracujeme v súlade s našimi Zásady ochrany osobných údajov.